Valuri de proteste în ţară. Hossu acuză Guvernul de decizii cu caracter politic

Numeroase categorii profesionale au protestat în ultima perioadă, ameninţând inclusiv cu declanşarea unor greve. În opinia liderului sindical Bogdan Hossu, protestele sunt normale căci Guvernul a luat decizii "politice majore" şi fără consultarea temeinică a sindicatelor.
Loredana Diacu
28.09.2016

alte articole

Conferinţă de presă Sindicatul Naţional Loteria Română (Epoch Times)
Loredana Diacu
28.09.2016
Se încarcă player-ul...

Valul de proteste care a cuprins România în ultima vreme este perfect normal, a opinat preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, şi s-ar explica prin faptul că actele normative care au stat la baza nemulţumirilor au fost făcute în pripă şi nu au fost rezultatul unor consultări suficiente cu sindicatele.

"Practic, lipsa unor decizii şi de multe ori chiar decizii pe care noi le considerăm cu caracter politic - vezi gradul de schimbare a consiliilor de administraţie şi a directorilor de şcoli sau de companii, dă impresia că, de fapt, se doreşte altceva în structura respectivă şi nu are la bază eficientizarea mecanismelor respective.

În acelaşi timp, graba cu care acest guvern, după ce a stat 8 luni de zile neluând decizii care ar fi trebuit să fie luate imediat, astăzi, cu o lună două înainte de plecare, ia decizii de fond care necesită o dezbatere publică mult mai îndelungată sau implicare politică prin Parlament, căci sunt decizii pe termen lung, de 3-4 ani de zile, arată că există o disfuncţionalitate şi acest Guvern trebuie să şi-o corecteze, reducându-se la ceea ce s-a pornit a fi un guvern de tehnocraţi, cu mandat de un an, care să pună trenul pe şine dar nu să ia decizii majore politice", a declarat Hossu, pentru Epoch Times.

Potrivit lui Hossu, un exemplu ilustrativ este situaţia de la Oil Terminal:

Una dintre problemele foarte delicate este la Oil Terminal. Mi-e că se repetă situaţia de la Oltchim, în care, la ora actuală se doreşte schimbarea Consiliului de Administraţie, punând majoritatea CA de la acţionarii minoritari. Acţionari minoritari care se opun unui interes naţional, majorarea capitalului social prin terenurile care sunt proprietatea Oil Terminal şi care, evident, au interese speculative, conjuncturale. Această măsură ni se pare anormală şi trebuie sancţionată ca atare!", a explicat Hossu.

În ceea ce priveşte măririle salariale, este evident că acestea nu se pot face, însă se pot găsi compromisuri de ambele părţi, a declarat Hossu, dând ca exemplu domeniul sănătăţii unde este vorba "de corecţii, căci în continuare au rămas discriminări prin mecanismele introduse prin acte normative nou luate şi trebuie corectate". Pentru alte sectoare, sunt disfuncţionalităţi care nu costă bani de la stat şi pot fi rezolvate dacă există disponibilitatea dialogului.

Explicaţia situaţiei ar consta în lipsa unor decizii care trebuiau luate operativ, decizii a căror necesitate sindicatele au semnalat-o structurilor decizionale, la aceasta adăugându-se pasarea răspunderii de la un funcţionar la altul.

"Sperăm realmente să rezolve printr-o operativitate sau expertiză mai corectă, căci, cu tot respectul, expetiza rămâne o lipsă mare în toate instituţiile de stat. Promovarea pe linie politică, inclusiv a experţilor, face ca expertiza să nu mai existe", a concluzionat Hossu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor