Seul alege locul de amplasare a sistemului THAAD. Se intensifică protestele împotriva acestei mişcări
alte articole
Coreea de Sud a anunţat miercuri locul în care va fi amplasat sistemul antirachetă THAAD cu scopul de a contracara ameninţările cu rachete nucleare transmise de Coreea de Nord. Planul a înfuriat China şi Rusia şi a forţat Phenianul să ameninţe cu luarea unor măsuri.
SUA şi Coreea de Sud au declarat vinerea trecută că au luat o decizie finală pentru amplasarea sistemului THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) pe teritoriul sud-coreean.
Tensiunile în Peninsula Coreeană s-au amplificat de când Phenianul a desfăşurat cel de-al patrulea test nuclear în luna ianuarie. Ulterior, Coreea de Nord a testat o rachetă balistică de rază lungă şi a desfăşurat o serie de alte teste pentru diferite rachete.
Ministerul sud-coreean al Apărării a susţinut că sistemul THAAD va fi instalat în districtul sud-estic Seongju pentru a se asigura o eficienţă sporită şi pentru a minimaliza orice impact asupra rezidenţilor şi mediului înconjurător.
“Prin operarea bateriei americane THAAD în Seongju vom fi capabili să protejăm mai bine de o jumătate, chiar până la două treimi din populaţie în faţa ameninţărilor nucleare şi cu rachete venite dinspre Coreea de Nord”, a susţinut ministerul într-o declaraţie.
“[Sistemul] ne va întări capabilităţile militare şi disponibilitatea de a apăra infrastructura naţională critică, precum centrale nucleare şi depozite de petrol, şi pentru a apăra forţele militare ale alianţei Coreea de Sud-SUA.”
Coreea de Nord a ameninţat luni că va reacţiona printr-un “răspuns fizic” la decizia Sudului de a amplasa pe teritoriul său acest sistem, după ce vor fi alese locul şi momentul instalării acestuia.
Ministerul sud-coreean al Apărării a declarat că doreşte ca sistemul THAAD să devină operaţional până la sfârşitul anului 2017.
În plus, mişcarea a înfuriat atât China, care se teme că radarul sistemului va putea să îi monitorizeze capabilităţile militare, cât şi Rusia.
Deşi SUA şi Coreea de Sud au ţinut să menţioneze că THAAD va fi folosit pentru apărare împotriva rachetelor balistice nord-coreene, China a avertizat că sistemul va destabiliza echilibrul securităţii regionale.
Proteste
Ministrul sud-coreean al Finanţelor Yoo Il-ho a declarat Parlamentului că guvernul lucrează la unele planuri privind situaţii neprevăzute pentru cazul în care China va lua măsuri ca răspuns la mişcarea Seulului, adăugând totuşi că: “Nu cred că va exista o acţiune majoră în termeni ai economiei”.
În Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lu Kang, a reiterat opoziţia ţării sale faţă de THAAD.
China va lua măsurile necesare pentru a-şi proteja interesele rezonabile, a adăugat Lu, fără să detalieze.
Coreea de Nord a desfăşurat cel mai recent test al unei rachete balistice lansate de pe un submarin la o zi după ce s-a anunţat instalarea sistemului THAAD.
Speculaţiile recente din mass media cu privire la posibilele locuri de amplasare a sistemului THAAD au alimentat proteste ale sud-coreenilor, inclusiv ale celor din Seongju.
Comisarul districtului Seongju a intrat în greva foamei ca semn de protest împotriva instalării sistemului, a declarat Kim Jee-hyun, un oficial al districtului.
Un grup de rezidenţi a sosit miercuri la Ministerul Apărării din Seul pentru a-şi manifesta opoziţia.
În acelaşi timp, unii membri ai Parlamentului au ridicat întrebări în legătură cu posibilul impact al radarului sistemului asupra sănătăţii oamenilor din zona în care va fi instalat acesta. Ministerul Apărării a declarat că va alege un loc care nu va periclita sănătatea oamenilor.
Rezidenţii din Seongju sunt de asemenea îngrijoraţi că amplasarea sistemului ar putea afecta reputaţia recoltelor lor de pepeni. Aproximativ 70% din producţia de pepeni a ţării este acoperită de districtul Seongju.