Capitalismul socialist de stat mai pregăteşte un bailout: China
alte articole
China va fi probabil nevoită să exerseze mai multe bailout-uri (salvare financiară), sportul internaţional în vogă în lumea marilor finanţe, în condiţiile în care corporaţiile şi întreprinderile deţinute de stat continuă să cheltuie miliarde de yuani.
La începutul lunii a devenit oficial faptul că Sinopec a manipulat datele privind veniturile. După cum a raportat Reuters la acea vreme, aproximativ 12 filiale ale Sinopec au avut facturi false, printre alte nereguli.
Reuters a mai precizat că 10 firme de stat au înregistrat “pierderi imense”, în principal, datorită deciziilor proaste în privinţa investiţiilor. Filialele companiei Sinopec au irosit bani pe 14 centrale chimice nefolosite, precum şi pentru achiziţionarea ilegală a 24 benzinării.
“Departamentul naţional al Chinei pentru audit a analizat documentele financiare a 10 dintre cele mai mari companii de stat, inclusiv Aluminium Corporation of China (CHALCO), Sinopec şi China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), expunând pierderi mari înregistrate de aceste firme ca urmare a unei eficienţe reduse şi a unor decizii proaste în investiţii. Biroul de audit a mai evidenţiat investiţiile eşuate ale filialelor companiei Sinopec, precum 14 centrale chimice nefolosite şi achiziţionarea ilegală a 24 de benzinării”.
Pentru salvarea situaţiei, China îşi propune să folosească o porţiune dintr-un fond de pensii, de 300 miliarde de dolari.
Alocarea de bani din fondurile de pensii poate fi extrem de periculoasă atâta veme cât principalele probleme ale economiei chineze rămân imposibil de adresat: supraproducţia, sistemul shadow banking, gata să cadă şi extrem de obscur, companiile zomby -neperformante, dar care nu pot fi puse pe butuci din cauza costurilor sociale - bula imobiliară, cât şi controlul exercitat asupra celor mai mici aspecte sociale şi economice de către Partidul Comunist - corupt şi ineficient - anulează orice şansă reală de a restarta economia chineză într-un viitor previzibil.
Iar distrugerea fondurilor de pensii în încercarea de a reporni economia chineză va aduce chiar mai aproape lucrul de care Partidul Comunist se teme cel mai mult: tulburări sociale masive.