Johnson & Johnson - despăgubiri de 127 milioane USD: pudra de talc pentru copii şi cancerul ovarian

Un tribunal din St Louis i-a cerut luni companiei Johnson & Johnson, să plătească despăgubiri în valoare de 55 de milioane USD unei femei care a afirmat că pudra de talc produsă de companie i-a provocat cancer ovarian. Aceasta vine după ce un juriu a acordat în luna februarie 72 de milioane USD despăgubiri familiei unei femei care a murit de aceeaşi boală.
Pudra de copii produsă de compania Johnson & Johnson's
Pudra de copii produsă de compania Johnson & Johnson's (Chris Hondros/Getty Images)

Compania Johnson & Johnson a făcut recurs la cele două verdicte recente ale juriilor care au acordat despăgubiri în valoare totală de 127 de milioane de dolari celor două femei care dau vina dezvoltării cancerului ovarian pe pudra de talc pentru copii produsă de companie.

Verdictele au creat temerea că utilizarea de către femei a pudrei de talc poate stă la baza dezvoltării unor cazuri de cancer ovarian, deşi investigarea unei posibile legături dintre cele două a produs rezultate mixte, iar studiile ce au constatat o legătură intre ele au arătat doar un risc uşor crescut de cancer.

"Din păcate, decizia juriului este contrară celor 30 de ani de studii a experţilor medicali din întreaga lume, care continuă să susţină siguranţa cosmetică a prafului de talc," a declarat Johnson & Johnson, răspunzând la verdictul de luni.

În acest caz, un juriu din St Louis a acordat 55 de milioane de dolari Gloriei Ristesund, care a fost diagnosticată cu cancer ovarian în 2011. În aceeaşi instanţă, în februarie, un juriu a acordat 72 de milioane de dolari familiei Jacquelinei Fox, o femeie din Alabama care a murit de cancer ovarian.

Într-un caz similar, un alt juriu, într-un tribunal federal Dakota de Sud, a decis în 2013 că Johnson & Johnson a fost neglijentă, dar nu a impus pagube materiale.

Pentru Johnson & Johnson, ameninţările reprezentate de procesele cu prejudiciu personal vin în timp ce compania încercă să pună capăt unor investigaţii guvernamentale precum şi unor litigii datorate defectelor unor piese pentru implantul la şold şi genunchi şi retragerea unor produse de pe piaţă, inclusiv a Tylenol-ului pentru copii.

Acestea au cauzat companiei Johnson & Johnson pierderi de miliarde de dolari în vânzări şi despăgubiri.

Compania cu sediul în New Jersey spune că se confruntă cu 1.400 de procese care implică pudra pentru copii. Procesele susţin că pulberea de talc a provocat cancer ovarian la femei, iar compania nu şi-a avertizat consumatorii despre riscurile la care se expun.

Mark Lanier, un avocat din Houston, care reprezintă o parte dintre reclamanţi, a declarat că documentele companiei care datează din anii 1970, arată că Johnson & Johnson a fost preocupată de asocierea între pudra de talc şi cancerul ovarian.

Societatea Americană a Cancerului a declarat pe site-ul său că investigarea unei posibile legături între utilizarea de către femei a pudrei de talc în zona genitală şi cancerul ovarian a generat rezultate "mixte, cu unele studii raportând un risc uşor crescut iar altele nu au raportat nici o creştere a riscului."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură