Introducerea cofeinei in calmante poate genera dureri de cap
Intr-una dintre studierile mele saptamanale ale Jurnalului Medical Britanic (JMB) am intalnit niste materiale despre durerile de cap [1].
Acestea au adoptat in analizarea problemei o abordare farmaceutica. Ceea ce am descoperit si mai interesant, totusi, a fost un raspuns la aceasta analiza postat pe Internet de un doctor care dorea sa atraga atentia asupra unei cauze a durerii de cap ce a nu a fost mentionata in articol — reducerea cofeinei [2]. Autorul acestui raspuns descrie experienta sa trecuta cand suferea de dureri de cap in weekend sau in timpul vacantelor, ceea ce s-a dovedit a fi rezultatul lipsei dozelor normale de cofeina pe care el le consuma in timpul saptamanii lucratoare.
Pot spune din experienta mea ca durerile de cap generate de reducerea consumului de cofeina sunt surprinzator de comune. Asa cum subliniaza raspunsul din JMB, ele se vor manifesta in mod comun in timpul weekend-ului. De-a lungul anilor am vazut multi pacienti cu dureri de cap de weekend, toti dovedindu-se a le avea ca urmare a reducerii de cofeina.
Cei care sufera de dureri de cap generate de reducerea consumului de cofeina in timpul weekend-ului au doua optiuni principale. Una dintre ele este sa reduca brusc sau treptat cantitatea de cofeina. Evident, a renunta complet este foarte probabil sa provoace o durere de cap. De obicei, acest tip de durere de cap poate dura intre 2 si 4 zile. Reducerea treptata in cateva zile/saptamani ar putea permite consumatorilor sa evite acest lucru.
Cealalta optiune, bineinteles, este sa te asiguri ca vei consuma putina cofeina in fiecare zi, inculsiv in weekend. Din punct de vedere nutritiv, nu sunt complet impotriva acestei tactici, din moment ce cafeaua si ceaiul sunt asociate cu protectia impotriva bolilor cronice.
O abordare pe care nu o recomand in cazul durerilor de cap generate de reducerea consumului de cofeina este folosirea calmantelor. Abordarea mea preferata la afectiunile corporale, incluzand durerile de cap, este aceea de a incerca sa identific si sa rezolv cauza fundamentala. Si durerile de cap, pana la urma, nu sunt cauzate, sa spunem, de o aspirina sau lipsa de acetaminofen (Tylenol). Nu numai asta, dar astfel de medicamente pot avea si efecte secundare. Aspirina poate produce sangerare in intestine in timp ce acetaminofenul poate afecta ficatul.
In mod curios, unele remedii impotriva durerilor de cap, pe langa unele calmante, contin cofeina. Cofeina nu este considerata a avea proprietati clare in calmarea durerilor, asadar ce face acolo? Unii dintre noi si-ar putea imagina ca producatorii acestor produse stiu ca cofeina poate usura durerile de cap prin inversarea reducerii consumului de cofeina.
Ganditi-va la acest lucru si devine evident faptul ca dupa un scurt timp de usurare oferita de un astfel de amestec reducerea consumului de confeina devina inevitabila. Acest lucru, bineinteles, ar putea induce o alta durere de cap care ar putea din nou determina o persoana sa ajunga la remediul pentru durerea de cap pe care l-a folosit prima data.
Se stie foarte bine ca folosirea calmantelor poate provoca dureri de cap mai dese si poate creste dependenta de medicamente. Includerea cofeinei in remediile pentru durerile de cap nu este singura cauza pentru cresterea tendintei de folosire a acestor medicamente, dar cu siguranta este una dintre ele.
Doar gandindu-ma la ceea ce ar parea sa fie o tactica cinica folosita de companiile de medicamente pentru a ne forta sa pompam pastile este suficient sa ma doara capul.
Referinte:
1. Fuller G, et al. Masterclass for GPs: Headaches BMJ 2007;334:254-256
2. Roskell DE. Caffeine withdrawal causes weekend headaches, bmj.com. 2 Feb 2007
Dr. John Briffa locuieste in Londra si este autor al mai multor lucrari si articole de sanatate, avand un interes special pentru nutritie si medicina naturista.