Preparatele analgezice: sa le luam sau nu?
Un nou studiu efectuat confirma ca preparatele analgezice afecteaza in mod ireversibil ficatul si chiar pot provoca coma.
Este cunoscut faptul ca in componenta preparatelor care elimina durerea intra acetaminofenul, mai bine cunoscut sub denumirea de paracetamol. Consumul excesiv al acestei substante duce la afectarea ireversibila a ficatului. Astfel, in fiecare an, la circa 20.000 de americani a fost descoperita o maladie cauzata de consumul excesiv al preparatelor analgezice.
Paracetamolul este unul dintre cele mai raspindite preparate analgezice. In SUA, pe parcursul a mai multi ani, au fost desfasurate cercetari asupra complicatiilor care pot aparea in urma administrarii paracetamolului. Datorita aparitiei mai multor cazuri de supradozaj si prin urmare a afectarii ficatului, subiectul privind administrarea acestui medicament analgezic a fost examinat in cadrul agentiei "Food and Drug Administration" (FDA). Potrivit informatiilor oficiale, cea mai frecventa cauza a bolilor hepatice este asociata cu utilizarea paracetamolului: peste 56 mii de oameni in fiecare an se adreseaza medicilor si 458 cazuri sunt letale. Motivul popularitatii unui astfel de analgezic cum ar fi paracetamolul, consta in aceea ca multi il considera mai putin daunator pentru sistemul digestiv.
In prezent, multe medicamente contra durerii sunt comercializate in mod liber si acestea pot fi achizitionate fara prescriptie medicala. Unii oameni uita de potentiala toxicitate a acestor medicamente. O echipa de cercetatori condusa de Dzh. Kingom (Northwestern University din Chicago) a efectuat un sondaj in care au fost implicate 45 de persoane, pentru a stabili atitudinea lor fata de analgezice. In calitate de medicament analgezic a fost folosit Tylenol-ul. Rezultatele au aratat ca din 45 de persoane doar 19 in prealabil au luat cunostinta de ingredientele continute in componenta preparatului si doar 14 au constientizat ca principala componenta a acestui medicament contra durerii este acetaminofenul.
Potrivit oamenilor de stiinta, dezvoltarea unei etichetari universale pentru acetaminofen, cu informatii referitoare la doza maxima admisa si potentialele efecte adverse asupra ficatului, ar trebui sa reduca riscul aparitiei unor cazuri de supradozare.
Acetaminofenul nu afecteaza doar ficatul ci poate provoca, de asemenea si anemie, alergii (eruptii de piele) si colica renala. Acetaminofenul, care intra in compozitia unui anestezic, provoaca leziuni hepatice in urma primirii a 10 grame sau mai mult din aceasta substanta. Deja in primele 12 ore pot sa apara simptomele unui supradozaj: aritmie, coma si deces.