Acetominofenul: Mai periculos decât s-a bănuit vreodată
alte articole
Paracetamolul sau acetominofenul, s-ar putea număra printre cele mai periculoase medicamente aflate pe piaţă. Cu siguranţă această afirmaţie este surprizătoare pentru majoritatea dintre voi, în condiţiile în care aproape fiecare gospodărie are la îndemână câteva tablete de paracetamol pentru durerea ocazională de cap, de exemplu. Nimeni nu stă pe gânduri când vine vorba de a folosi acest medicament.
Dar această atitudine de a nu sta pe gânduri ar putea să vă coste scump. Paracetamolul este de fapt principala cauză a apelurilor făcute Centrelor pentru Controlul Otrăvurilor din SUA – peste 100.000 de cazuri pe an – şi în fiecare an este responsabil pentru:
- Peste 56.000 de vizite la camerele de urgenţe
- 2.600 de spitalizări
- Aproximativ 458 de decese provocate de insuficienţă hepatică acută
De fapt, conform datelor oferite de registrul Grupului de Studiu al Insuficienţei Hepatice Acute din SUA (Acute Liver Failure Study Group), otrăvirea cu paracetamol sau acetaminofen este responsabilă pentru aproape jumătate dintre toate cazurile de insuficienţă hepatică acută din SUA. După cum se afirma într-un număr al jurnalului Hepatology publicat cu aproape un deceniu în urmă:
“[Paracetamolul] este intens promovat pentru siguranţa sa comparativ cu analgezicele nesteroidiene. FDA a declarat că, prin permiterea de autodiagnosticări şi tratări de disconforturi şi dureri minore, beneficiile sale depăşesc riscurile prezentate. Totuşi, ar trebui să ne întrebăm: este acceptabil acest număr de decese şi afecţiuni provocate de un calmant prescris precum acesta?”
Paracetamolul - mai periculos decât s-a suspectat vreodată
Sarah Erush este farmacistă la Spitalul Universitar din Pennsylvania şi a fost contactată de Food and Drug Administration (FDA) cu privire la numărul de cazuri de supradoză de paracetamol înregistrate la spitalul său. FDA a îndemnat-o să colecteze date şi, după ce a făcut acest lucru, au ieşit la iveală anumite tipare tulburătoare şi foarte interesante. Ira Glass a raportat:
„Erush a fost surprinsă de faptul că medicamentul a provocat insuficienţă hepatică şi, în cazul a trei pacienţi, moartea, deşi doza recomandată fusese depăşită doar cu foarte puţin.
Unul dintre cele mai populare calmante prescrise din ţară (SUA - n.r.) – acetaminofenul, ingredientul activ din Tylenol – ucide de asemenea cei mai mulţi oameni, conform datelor oferite de guvernul federal. Peste 150 de americani mor anual după ce folosesc accidental o doză prea mare.”
După cum se arată, acetaminofenul poate fi toxic pentru ficat chiar dacă este consumat zilnic la dozele recomandate timp de doar câteva săptămâni.
Cercetările anterioare au arătat de asemenea că, dacă se consumă puţin peste doza recomandată în decurs de câteva zile sau săptămâni, este mult mai riscant decât dacă s-ar consuma dintr-o dată o singură supradoză. Riscul pentru insuficienţă hepatică severă şi/sau moarte creşte dacă:
- Consumaţi mai mult de o doză regulată (325 mg) de acetaminofen în combinaţie cu un analgezic narcotic precum codeină sau hidroconă
- Consumaţi mai mult decât doza prescrisă dintr-un produs ce conţine acetaminofen într-un interval de 24 de ore
- Consumaţi mai mult de un produs ce conţine acetaminofen în acelaşi timp. Asiguraţi-vă că aţi citit lista de ingrediente a fiecărui medicament, cu sau fără prescripţie, atunci când le consumaţi combinat. Fiţi atenţi la faptul că numeroase remedii pentru răceală conţin de asemenea acetaminofen în diverse cantităţi şi trebuie să calculaţi toate aceste cantităţi. Anumite calmante prescrise, precum Vicodin sau Percocet, conţin de asemenea acetaminofen şi, prin urmare, nu ar trebui amestecate cu alte medicamente ce conţin acetaminofen.
- Consumaţi alcool în timp ce folosiţi un produs ce conţine acetaminofen. Cercetările recente sugerează faptul că acetaminofenul creşte în mod semnificativ riscul pentru disfuncţie renală dacă este consumat împreună cu alcool – chiar dacă este vorba de o cantitate mică de alcool. Combinarea alcoolului cu acetaminofen creşte riscul pentru afectarea ficatului cu 123%, comparativ cu situaţia în care sunt consumate individual. Pe lângă alcoolici, tinerii adulţi sunt în special expuşi riscului deoarece sunt mai înclinaţi să le consume pe amândouă.
Decesele aruncă îndoieli asupra acetaminofenului (paracetamolului)
Anul trecut, PBS News a raportat că 1.500 de decese în ultimii 10 ani au fost asociate cu folosirea unei cantităţi de acetaminofen care a depăşit doar cu puţin doza recomandată. O problemă majoră, aşa cum evidenţiază PBS, este faptul că, în timp ce acetaminofenul este considerat a fi sigur când este consumat în doze recomandate, limita dintre o doză sigură şi una potenţial letală este tulburător de mică. Conform raportului lor:
„S-a raportat că un consum ce depăşeşte cu doar 25% doza maximă zilnică – sau două tablete suplimentare pe zi – poate afecta ficatul, conform FDA. Luată dintr-o dată, o cantitate de aproape 4 ori mai mare decât doza zilnică, ar putea cauza moartea.
Avertismentele asupra afectării ficatului au fost adăugate pe eticheta medicamentului în 2009 de către FDA, la 32 de ani după ce un panel de experţi convocat de agenţie a sfătuit că această măsură este obligatorie. Recomandarea a făcut parte dintr-o evaluare mai amplă a siguranţei prezentate de acetaminofen, despre care raportul susţine că încă nu a fost finalizată."
Un panel de consiliere al FDA a recomandat încă din 1977 să se adauge pe ambalajul acetaminofenului o etichetă de avertizare în legătură cu afectarea ficatului. Cu toate acestea, FDA amână să ia măsuri clare. Anul trecut, reporterul Sean Cole a susţinut într-un interviu cu ThisAmericanLife.org:
„Procesul de aprobare a unui medicament este de regulă lent dar nu atât de lent. FDA a început cu acetaminofenul cu peste 40 de ani în urmă, în 1972. În timpul perioadei care a trecut, ştiinţa a descris genomul uman, a eradicat pojarul şi a clonat o oaie. Şi, totuşi, nu am găsit nişte reguli finale pentru utilizarea în siguranţă şi etichetarea unuia dintre cele mai populare medicamente din ţară, în condiţiile în care sunt vândute anual peste 20 miliarde de doze din acesta.”
FDA recunoaşte: Prea mult acetaminofen poate afecta ficatul
În 14 ianuarie 2015, FDA a emis în cele din urmă o declaraţie în care a cerut doctorilor şi altor profesionişti în domeniul sănătăţii să nu mai prescrie produse sau combinaţii de produse care conţin mai mult de 325 mg de acetaminofen pe tabletă, capsulă sau alte forme de dozaj. Potrivit FDA, nu există nicio dovadă care să sugereze că un consum de peste 325 mg de acetaminofen oferă vreun beneficiu care ar putea compensa riscul crescut pentru afectarea severă a ficatului.
FDA notează de asemenea că, în timp ce mai mult de jumătate dintre producătorii de medicamente s-au conformat voluntar şi au redus cantitatea de acetaminofen pe doză, pe piaţă încă există produse pe baza de reţetă ce conţin mai mult decât doza recomandată de 325 mg de acetaminofen. Aşadar, verificaţi eticheta înainte să luaţi orice medicament care conţine acetaminofen, asiguraţi-vă că nu consumaţi prea mult.
„În viitorul apropiat FDA intenţionează să adopte proceduri pentru a nu se mai aproba reţete combinate pentru medicamentele care rămân pe piaţă şi care conţin peste 325 mg de acetaminofen pe doză”, a notat FDA.
Reacţii fatale ale pielii
Deşi sunt rare aceste cazuri, merită să menţionăm faptul că acetaminofenul a fost asociat cu reacţii foarte servere ale pielii. După ce a analizat datele provenite de la FDA Adverse Event Reporting System (FAERS), FDA a descoperit în perioada 1969 – 2012, 107 cazuri de reacţii serioase ale pielii asociate cu produse ce conţin acetaminofen. Dintre acestea, 67 au necesitat spitalizare; 12 persoane au murit. Datele, cuplate cu mai multe cazuri documentate în literatura medicală, au forţat FDA să ceară ca pe etichetele produselor prescrise ce conţin acetaminofen să fie trecut un avertisment cu privire la potenţialele reacţii ale pielii. Aceste reacţii includ:
- Sindromul Stevens-Johnson (SJS): Această reacţie începe cu simptome similare cu cele ale unei gripe şi progresează într-o mâncărime dureroasă, de culoare roşie sau purpurie, şi face ca stratul de piele de deasupra să se desprindă. Acest lucru poate duce la infecţii serioase, orbire, afectarea organelor interne, afectarea permanentă a pielii şi chiar moarte.
- Necroliză Toxică Epidermică (NTE): NTE începe în mod normal cu simptome tipice gripei (tuse, durere de cap, febră) şi progresează într-o mâncărime şi băşici. S-ar putea desprinde mai multe straturi de piele şi, în acelaşi timp, părul şi unghiile ar putea cădea. NTE este declanşat în mod tipic în urma unei infecţii.
- Pustuloză Exantematică Acută Generalizată (PEAG): Această afecţiune a pielii cauzează numeroase pustule pe piele, deseori însoţite de febră. În mod tipic, această afecţiune se vindecă în două săptămâni după ce se suspendă consumul de acetaminofen.
În timp ce principala cauză pentru SJS, NTE şi PEAG este consumul de diferite medicamente ce conţin acetaminofen, nimeni nu ştie exact de ce apar aceste afecţiuni, sau ce anume face ca oamenii să fie expuşi mai mult acestui risc. Ceea ce este alarmant în mod particular este faptul că aceste afecţiuni pot apărea în orice moment, chiar dacă în trecut persoana a consumat fără probleme acest tip de medicamente. Conform FDA, nu se poate prevedea cine ar putea fi expus unui risc crescut pentru astfel de efecte secundare. Din acest motiv, pacienţii sunt sfătuiţi cu tărie să urmeze recomandările FDA.