Calmantele obisnuite cresc presiunea sangelui

WASHINGTON — Calmantele cunoscute precum aspirina, ibuprofen si acetaminofen pot creste presiunea sangelui si astfel riscul pentru bolile de inima in randul barbatilor, au raportat cercetatorii americani la 26 februarie.

Barbatii care folosesc astfel de medicamente in majoritatea zilelor saptamnii a fost de aproape 3 ori mai probabil sa fie diagnosticati cu presiune ridicata a sangelui decat barbatii care nu le-au consumat, au descoperit cercetatorii. Descoperirile lor, publicate in Arhivele Medicinii Interne, reintaresc un studiu publicat in 2002 ca aceste medicamente folosite des cresc presiunea sangelui la femei.

“Aceasta este o cauza a cresterii presiunii sangelui care ar putea fi prevenita,” a declarat dr. John Forman de la Spitalul pentru Femei din Boston, care a condus studiul. Milioane de oameni folosesc astfel calmante, precum pastilele, in fiecare zi pentru tratarea durerilor de cap, artritei, spasmelor musculare si altor afectiuni.

Pentru studiul lor, cercetatorii au analizat un studiu continuu asupra sanatatii unui esantion de barbati. Dupa ce au eliminat pe toti ce care au avut deja presiune ridicata a sangelui si alte probleme, au ramas 16.000 de barbati a caror cazuri le-au analizat timp de 4 ani.

Barbatii care au folosit acetaminofen, vandut generic si sub numele de Tylenol, sase sau sapte zile pe saptamana, a fost cu 34% mai probabil sa fie diagnosticati cu presiune ridicata a sangelui decat barbatii care nu au folosit astfel de medicamente.

Barbatii care au folosit aspirina a fost cu 26% mai probabil sa aiba presiune ridicata a sangelui decat cei care nu au folosit. Pentru cei care au folosit medicamente anti-inflamatorii non-steroide (MAINS), care contin ibuprofen si naproxen, riscut crescut a fost de 38%.

Barbatii care au luat 15 sau mai mult pastile MAINS pe saptamana a fost cu 48% mai probabil decat nonutilizatorii sa aiba presiune ridicata a sangelui.

Dar barbatii care sunt sfatuiti de un doctor sa ia o aspirina pe zi pentru a reduce riscul atacurilor de inima nu ar trebui sa se opreasca din folosirea lor, a avertizat Dr. Gary Curhan, care a lucrat de asemenea la studiu.

Asociatia Americana a Inimii a emis propriile sale sfaturi bazate in parte pe descoperirile raportului.

“Sfatuim doctorii sa inceapa cu tratamente non-farmacologice precum terapie fizica si exercitii, reducerea greutatii pentru a reduce stresul asupra incheieturilor si terapia prin caldura sau frig,” a declarat dr. Elliot Antman din cadrul Asociatiei.

Producatorii calmantelor si-au aparat produsele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură