John Kerry aflat în prima sa vizită oficială în Bulgaria
alte articole
Secretarul de stat american John Kerry se află joi în Bulgaria pentru discuţii cu liderii bulgari despre refuzul Rusiei de a construi gazoductul South Stream şi despre situaţia din estul Ucrainei.
Este prima vizită oficială a lui Kerry în Bulgaria de când a obţinut funcţia de secretar de stat. El este însoţit de asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi euroasiatice, Victoria Nuland.
Ministerul bulgar de Externe a declarat că, în timpul vizitei sale, Kerry se va întâlni cu preşedintele bulgar Rosen Plevneliev, premierul Boiko Borisov şi cu ministrul de externe Daniel Mitov. Discuţiile se vor concentra pe securitatea regională, cooperarea bilaterală în sectoarele apărării, investiţiilor, energiei, comerţului şi a contactelor economice.
„Bulgaria este un aliat care are nevoie de o puternică susţinere în acest moment. Economia este fără tonus şi au probleme semnificative de dependenţă energetică”, a declarat un oficial al Departamentului de Stat american, citat de France Presse.
Presa locală a relatat, conform surselor diplomatice şi guvernamentale, că pe masa discuţiilor se vor afla subiecte precum criza din estul Ucrainei, actele teroriste din Paris, posibilitatea dezvoltării gazelor de şist în Bulgaria şi soarta gazoductului South Stream.
Bulgaria depinde în proporţie de 85% de Rusia pentru aprovizionarea sa cu gaz.
„Nu este bine pentru un aliat al NATO să depindă în proporţie de 85% de o singură ţară pentru gaz. De aceea politica americană depune eforturi, de manieră generală, pentru a favoriza o diversificare a aprovizionării în cadrul NATO şi al UE”, conform oficialului citat de France Presse, care a cerut să rămână anonim.
În plus, Sofia nu consideră refuzul Rusiei în privinţa South Stream ca fiind final deoarece nu au fost primite niciun fel de notificări oficiale.
Gazoductul South Stream, ale cărui lucrări au fost lansate în decembrie 2012, ar fi urmat să lege pe un traseu de 3.600 kilometri Rusia de Bulgaria, pentru a se îndrepta apoi spre Europa Centrală, prin Serbia, Ungaria şi Slovenia. Gazoductul era prevăzut să aibă o capacitate de 63 de miliarde metri cubi pe an, iar costurile proiectului erau estimate la 40 de miliarde de dolari.
Experţii consideră că diplomaţii americani vor face presiuni pentru ca Bulgaria să ridice moratoriul asupra extragerii gazelor de şist prin fracturare hidraulică şi să susţină Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) între UE şi SUA.