Lider Al-Qaeda din Yemen îşi asumă răspunderea pentru atacul asupra Charlie Hebdo


Parizienii cumpără copii ale ultimei ediţii a revistei Charlie Hebdo, 14 ianuarie 2015.
Parizienii cumpără copii ale ultimei ediţii a revistei Charlie Hebdo, 14 ianuarie 2015. (Dan Kitwood/Getty Images)

Un lider de vârf al ramurii Al-Qaeda din Yemen şi-a asumat răspunderea pentru atacul de săptămâna trecută asupra publicaţiei franceze de satiră Charlie Hebdo, când doi bărbaţi mascaţi şi înarmaţi au împuşcat 12 persoane, din care 10 jurnalişti şi doi ofiţeri de poliţie.

Nasr al-Ansi, un comandant de vârf al reţelei Al-Qaeda în Peninsula Arabă (sau AQAP după cum mai este cunoscut acest grup), a apărut miercuri într-un material video de 11 minute, spunând că masacrul asupra Charlie Hebdo a fost o răzbunare pentru profet. Charlie Hebdo a publicat caricaturi cu profetul Mahomed, lucru considerat o insultă în Islam.

“Vrem să precizăm pentru naţiunea musulmană că noi suntem cei care am ales ţinta, am finanţat operaţiunea şi i-am recrutat şeful. Sfânta operaţiune a fost condusă la ordinul emirului nostru Aymar al-Zawahiri şi conform voinţei postume a lui Osama bin Laden”, a declarat Al-Ansi.

Al-Ansi a declarat că Franţa aparţine Partidului lui Satan şi a avertizat că vor avea loc alte tragedii şi terori.

Esenţa colectivului Charlie Hebdo a pierit cu o săptămână în urmă, când extremişti islamişti au năvălit în redacţia revistei. Cei care au supravieţuit au realizat ediţia specială de miercuri, lucrând în birouri împrumutate.

În plus, tirajul acestui număr special a fost suplimentat de la 3 milioane la 5 milioane de exemplare, pentru a face faţă unei cereri excepţionale în Franţa.

“Se vor distribui aproximativ 500.000 de exemplare pe zi, ceea ce va permite tuturor chioşcurilor de ziare care vor cere, să poată fi reaprovizionate”, a declarat Véronique Faujour, preşedinta Messageries Lyonnaises de Presse.

Atacul asupra publicaţiei a fost urmat de trei zile de teroare şi vărsare de sânge în regiunea Parisului, sfârşindu-se cu uciderea de vineri a celor doi atacatori de către forţele de securitate. În plus, un alt bărbat înarmat, care a atacat un supermarket evreiesc şi a omorât câteva persoane, a fost de asemenea ucis vineri de forţele de securitate.

Autorităţile franceze au promis că vor lua măsuri mai dure împotriva terorismului şi deja se văd semne că sunt pregătite să folosească legile actuale la maxim. Detenţia de miercuri a comediantului Dieudonne pentru apărarea terorismului are loc după acordarea unei sentinţe de 4 ani de închisoare pentru aceeaşi acuzaţie unui bărbat din nordul Franţei, care aparent a apărat atacurile în timp ce era băut şi s-a opus arestării.

Poliţia franceză a declarat că şase membri ai unei celule teroriste care a desfăşurat atacuri în Paris, încă se află în libertate, incluzând un bărbat văzut conducând o maşină înmatriculată pe numele văduvei unuia dintre atacatorii împuşcaţi vineri. Autorităţile franceze au trimis 10.000 de soldaţi pentru a proteja locurile sensibile, incluzând şcoli şi sinagogi evreieşti, moschei, gări, autogări şi staţii de metrou.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe