Administraţia Trump: A fost o greşeală că SUA a susţinut intrarea Chinei în OMC în 2001

Preşedintele Donald Trump (NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
22.01.2018

A fost o greşeală faptul că SUA a susţinut intrarea Chinei în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) în 2001, în timpul preşedintelui Bill Clinton, în condiţii care nu au forţat Beijingul să îşi deschidă economia, a afirmat la sfârşitul săptămânii trecute administraţia Trump care se pregăteşte să ia măsuri severe în ceea ce priveşte comerţul cu chinezii, precizează Reuters.

“Este clar faptul că SUA a greşit când a susţinut intrarea Chinei în OMC în termeni care s-au dovedit a fi ineficienţi pentru a determina China să adopte un regim comercial deschis şi orientat spre piaţă”, a afirmat administraţia Trump într-un raport anual prezentat Congresului pe tema respectării de către China a angajamentelor OMC.

“Acum este evident că regulile OMC nu sunt suficiente pentru a constrânge comportamentul Chinei de distorsionare a pieţei”, se precizează în raport.

Pe când raportul anual realizat de biroul reprezentantului SUA pentru Comerţ a criticat de mult timp China pentru practici comerciale neloiale, prima astfel de evaluare în timpul mandatului preşedintelui Donald Trump adoptă un ton mai dur împotriva Beijingului.

Raportul a fost publicat pe fondul amplificării tensiunilor comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii şi în condiţiile în care administraţia Trump pregăteşte măsuri pentru a combate presupusul furt de proprietate intelectuală de care este acuzată China. O decizie în aşa-zisa investigaţie “Secţiunea 301” este aşteptată în săptămânile următoare.

Totodată, raportul evidenţiază şi comportamentul Rusiei, precizând că Moscova nu are nicio intenţie de a se conforma obligaţiilor pe care le are în OMC, tendinţă pe care administraţia SUA o consideră “foarte îngrijorătoare”.

Un oficial al Casei Albe a declarat că, în ciuda consultărilor cu Beijingul, regimul chinez a eşuat să îşi respecte promisiunile de a se orienta către o economie de piaţă, precum şi regulile comerciale internaţionale.

“Preşedintele şi consilierul său principal consideră că aceasta este o problemă care durează de prea mult timp şi trebuie să fie abordată”, a afirmat oficialul.

“În trecut, conversaţiile s-au concentrat mai mult pe o deschidere discretă a produselor care nu atrag atenţia, şi spunem în mod sistematic faptul că nu vom tolera politici care încearcă să promoveze companii conduse de stat”, a adăugat oficialul, care a cerut să rămână anonim.

Trump a declarat săptămâna trecută, într-un interviu cu Reuters, că ia în considerare aplicarea unei “amenzi” mari împotriva Beijingului pentru că forţează companiile americane să-şi transfere proprietatea intelectuală în China în schimbul acceptului de a funcţiona acolo.

În timp ce administraţia SUA evaluează dacă importurile străine de oţel, aluminiu, maşini de spălat şi panouri solare afectează companiile americane, presupusul furt de proprietate intelectuală aparent practicat de China reprezintă o îngrijorare aparte pentru Trump din cauza faptului că afectează un număr mare de firme americane, a susţinut oficialul.

În Beijing, mulţi experţi consideră că Washingtonul nu doreşte să plătească preţul economic mare necesar având scopul de a suprima dinamica comercială predominantă dintre cele două ţări.

În raportul publicat vineri, delegatul lui Trump pentru comerţ, Robert Lighthizer, a afirmat că economia globală este ameninţată de companii majore care subminează sistemul comercial global.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor