Palme pentru “elite”: Summitul globalist din Davos îngropat de zăpadă în timp ce elitele se adună pentru a discuta despre încălzirea globală

Un lunetist stă de pază pe acoperişul unui hotel în timpul Forumului Economic Mondial din Davos, Elveţia, 22 ianuarie 2018. (Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
24.01.2018

Întâlnirea anuală a elitelor globaliste în staţiunea elveţiană de schi Davos a avut parte de un început ironic neintenţionat în această săptămână, când delegaţii, printre care 60 de şefi de stat şi sute de lideri de top în domeniul afacerilor, s-au confruntat cu dificultăţi şi întârzieri din cauza furtunilor de zăpadă.

Nici măcar mijloacele de transport favorite ale elitelor nu au fost disponibile în momentul deschiderii Forumului Economic Mondial, în condiţiile în care furtunile de zăpadă severe au forţat chiar şi închiderea heliporturilor în staţiunea elveţiană.

Publicaţia The New York Times a raportat că vorbitorii au ajuns târziu luni la propriile sesiuni şi conferinţe de presă din Davos, în condiţiile în care drumurile au devenit inaccesibile şi cu trafic aglomerat, fiind inutile chiar şi microbuzele negre de “lux” aduse în oraş pentru a transporta invitaţii de top ai forumului.

Unul dintre invitaţii care a ratat discursul din cauza condiţiilor meteo a fost academiciana Linda P. Fried, care a remarcat faptul că un summit care urma să îşi dedice o mare parte din timp discutării problemelor legate de încălzirea globală este puternic afectat de zăpadă. Ea a declarat pentru New York Times că “Nu este corect. Oamenii pur şi simplu nu înţeleg. Nu aceştia sunt parametrii”.

Deşi Davos este cunoscut ca un loc de întâlnire al unor globalişti care promovează cauze progresiste, se anticipează faptul că preşedintele american Donald Trump, care este antiglobalist, va participa vineri la forum şi va lua cuvântul. Trump este aşteptat să ţină un discurs vineri la închiderea conferinţei, în care se crede că va aborda elementele de bază ale campaniei sale prezidenţiale, şi anume protecţionismul economic şi doctrina “America pe primul loc”, teme care se estimează că vor fi abordate de restul participanţilor la summit pe parcursul săptămânii, însă din perspectivă opusă.

În ciuda acestui lucru, ziarul britanic de stânga The Guardian a precizat că marţi au fost rostite cuvinte pozitive de către Nariman Behravesh, economist şef la IHS Markit, la adresa prezenţei preşedintelui Trump la acest summit. Behravesh a declarat delegaţilor că încrederea companiilor a crescut datorita lui Trump şi că marile corporaţii americane nu l-au apreciat prea mult pe fostul preşedinte Barack Obama.

“Companiile au în cele din urmă un preşedinte pe care îl consideră prietenos cu mediul afacerilor, iar reducerea reglementărilor a fost bine primită”, a afirmat Behravesh, avertizând în acelaşi timp împotriva supraîncălzirii economiei globale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor