Congresmeni republicani: Doi oficiali FBI anti-Trump au schimbat mesaje privind o “societate secretă” creată după alegeri

Agentul special FBI Peter Strzok (st) şi consilierul special Robert Mueller. (Getty Images)
Andrei Popescu
23.01.2018

Peter Strzok şi Lisa Page, oficiali ai FBI, au discutat în mesaje text despre o “societate secretă” creată în cadrul Departamentului de Justiţie şi FBI după alegerile prezidenţiale din 2016, potrivit declaraţiilor făcute de doi membri ai Comisiei Judiciare din Camera Reprezentanţilor care au văzut cel mai recent schimb de mesaje între Strzok şi Page.

“Am aflat astăzi informaţii care susţin că, imediat după alegerea [lui Trump], s-ar putea să fi fost o societate secretă – din care au făcut parte Page şi Strzok – în cadrul Departamentului de Justiţie şi FBI”, a declarat luni republicanul John Ratcliffe la emisiunea The Story de la Fox News.

“Nu spun că acest lucru a avut loc cu adevărat, dar când unii discută în aceşti termeni, atunci trebuie ca ei să vină şi să explice contextul în care au folosit acei termeni”, a adăugat el.

Trey Gowdy, preşedintele Comisiei de Monitorizare şi Reformă Guvernamentală din Camera Reprezentanţilor, a afirmat că discuţia legată de “societatea secretă” a început în prima zi după alegeri.

“Există un schimb de mesaje text între aceşti doi agenţi FBI, aceşti doi presupuşi agenţi FBI obiectivi şi axaţi pe dovezi, şi este posibil ca aceasta să fi fost prima întâlnire a ‘societăţii secrete’”, a susţinut Gowdy.

La sfârşitul săptămânii trecute, Departamentul de Justiţie a prezentat Congresului alte 384 de pagini cu mesaje text dintre Strzok şi Page. Mesajele text au fost descoperite pentru prima dată de inspectorul general al Departamentului de Justiţie, care analizează dacă părtinirea politică a alterat investigaţia privind serverul de email personal folosit de Hillary Clinton sau investigaţia FBI referitoare la presupusa colaborare între campania lui Trump şi Rusia.

Sute de mesaje text între Strzok şi Page – care aveau o relaţie apropiată – au arătat că cei doi îl detestau pe candidatul republican de la acea vreme Donald Trump, că au susţinut-o pe Hillary Clinton, că se temeau de alegerea lui Trump în funcţia de preşedinte şi că au discutat despre o “poliţă de asigurare” în cazul victoriei acestuia.

Gowdy a afirmat că, în cele mai recente mesaje text publicate, a văzut o atitudine şi mai părtinitoare în defavoarea preşedintelui Trump, atât pe parcursul alegerilor cât şi în perioada de tranziţie. De asemenea, el a adăugat că a văzut un “text interesant” privindu-l pe fostul director FBI James Comey, care urma să îl ţină la curent pe fostul preşedinte Barack Obama cu investigaţia.

“Nu ştiu dacă a fost investigaţia legată de Hillary Clinton, din cauză că aceea fusese redeschisă în toamna anului 2016, sau dacă a fost investigaţia legată de Trump. Mi se pare interesant că un director FBI îl ţine la curent pe preşedintele SUA, care în acel caz a fost preşedintele Obama”, a menţionat Gowdy.

“Conţinutul acelor mesaje text dintre oficiali de top ai FBI este extrem de îngrijorător, având în vedere momentul în care au fost luate decizii cheie de către Departamentul Justiţiei şi FBI, cine a luat aceste decizii şi părtinirea evidentă manifestată de cei aflaţi la conducerea investigaţiei”.

Departamentul de Justiţie a anunţat vineri că mesajele text dintre Strzok şi Page în perioada cuprinsă între mijlocul lui decembrie 2016 şi 17 mai 2017 nu au putut fi găsite, aparent din cauza unor probleme tehnice. 17 mai 2017 este de asemenea data la care a fost învestit şi consilierul special.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor