Japonia: succes în afaceri al primei companii de pompe funebre în spaţiu

În Japonia, riturile funerare alternative propun împrăştierea cenuşii în spaţiu datorită reducerii costurilor, proporţiillor înmormântărilor cât şi a zonelor cimitirelor, bucurându-se de tot mai mare succes în rândul populaţiei.
Realizare artistică a navei spatiale Voyager 2 studiind limitele exterioare ale heliosferei - un "balon" magnetic în jurul sistemului solar, care este creat de către vântul solar. (NASA)
Mioara Stoica
02.10.2013

În Japonia, riturile funerare alternative propun împrăştierea cenuşii în spaţiu datorită reducerii costurilor, proporţiillor înmormântărilor cât şi lipsei de spaţiu pentru zonele cimitirelor, bucurându-se de tot mai mare succes în rândul populaţiei.

Astfel, compania americană Space Elysium, al cărui nume reaminteşte de câmpiile elizee din mitologia greacă şi romană, este o adevărată companie de înmormântare în spaţiu, care, printr-o "punte de legătură între inginerie şi antropologie" vrea să ofere "o recunoaştere persoanelor care şi-au trăit viaţa cu demnitate şi onoare".

Câmpiile elizee uneori identificate cu Insulele Fericiţilor, identificate fără certitudine cu insulele Canare sunt în mitologia greacă şi romană locul în care locuiau după moarte sufletele celor care au fost iubiţi de zei.

În Japonia, a oferi celor dragi un loc în Elizeul ceresc devine simplu şi direct: pentru preţul de 1.990 de dolari se primeşte o urnă în care se stochează cenuşa morţilor iar cu o aplicaţie dedicată de pe smartphone-uri, se permite urmărirea călătoriei urnei în jurul Pământului, în timp real.

"Mobile App Elysium este firul direct care te leagă de cei dragi - se spune pe site-ul companiei - Toţi membrii familiei vor putea trăi acest moment împreună. Odihneşte-te în pace în timp ce Calea Lactee se află la orizont".

În funcţie de altitudinea de lansare, călătoria în jurul planetei poate dura de la câteva luni la câţiva ani, la sfârşitul căreia "într-un final moment poetic, urna funerară se dezintegră în atmosferă şi va cădea ca o stea căzătoare!".

În Japonia, rata ridicată a mortalităţii şi o vârstă medie în continuă creştere, a implicat, începând cu luna martie a anului 2010, o creştere substanţială a companiilor de pompe funebre. Conform unei cercetări efectuate de către Teikoku Databank Ltdcu sediul în Tokyo, sectorul are de fapt o creştere de 0,7% , cu o valoare totală de 1,3 miliarde de yeni. La acest lucru trebuie să se adauge lipsa reală de spaţiu cu care se confrunta ţara, în special în ceea ce priveşte extinderea zonelor cimitirelor: un mormânt costă acum 2,7 milioane de yeni (aproximativ 27.000 de dolari).

Conform unei estimări făcută de către Ministerul Sănătăţii în 2012, populaţia japoneză (acum de 128 milioane de locuitori) va fi redusă cu un milion în fiecare an, ajungând la 87 milioane în 2050. Dacă predicţia se va dovedi a fi corectă, la acel an mai mult de o treime din populaţie va avea peste 65 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor