Cele mai mari trei stele din universul cunoscut

Steaua WOH G64
Steaua WOH G64 (European Southern Observatory)

Este greu să nu te minunezi de mărimea colosală a stelelor. Soarele este steaua cea mai apropiată de pământ dar este una destul de mică, comparativ cu celelalte stele. Cea mai mare stea cunoscută din univers este de 165.000 de mii de ori mai mare decât Soarele, iar soarele nostru este destul de mare încât să poată cuprinde 1 milion de planete de aceeaşi mărime ca Pământul. Astronomii folosesc mărimea Soarelui ca o unitate pentru a măsura volumul celorlalte stele. Următoarele, sunt cele mai mari stele cunoscute omenirii, prezentate în ordinea volumului.

1. NML Cygni

NML Cygni, cea mai mare stea înregistrată până în prezent este de 165.000 de ori mai mare decât Soarele, asta făcând-o să poată conţine 165 de milioane de planete de mărimea Pământului. Nu numai că steaua este îndeajuns de masivă să măsoare cât distanţa orbitală dintre Terra şi Jupiter, este aproximat că ea se află la 5.300 de ani lumină de locul unde ne aflăm. În prezent umanitatea poate doar specula ce există dincolo de acest univers.

2. WOH G64

A doua stea că mărimea cunoscută omului, este numită WOH G64 şi este locată la peste 160.000 de ani lumină distanţă de pământ. Din această cauză oameni de ştiinţă au probleme în a măsura distanţa exactă. Această stea nu se află în Calea Lactee. Ea se află într-o galaxie cunoscută ca Norul Magellan. Este estimat că mărimea ei este de 1.540 ori mai mare decât cea a Soarelui. Această stea este înconjurată de un câmp de praf, lucru care face mai dificilă o măsurătoare exactă.

3. VX Sagittarii

A treia stea ca mărime care a fost descoperită, este VX Sagittarii. Această stea este o super-gigantă ale cărei pulsaţii îi fac mărimea variabilă. Această stea îşi schimbă volumul şi temperatura, în timpul pulsaţiilor mărindu-se şi contractându-se de-a lungul anilor. A fost măsurată ca fiind de 1.520 ori mai mare decât Soarele. VX Sagittarii îşi ia numele de la locaţia ei în constelaţia Săgetătorului din Calea Lactee. În unele feluri această stea poate fi similară unei inimi umane, pompând în timp ce pulsează.

În timp ce ştiinţa progresează, tehnologia computerizată devine mai avansată. În acelaşi timp, telescoapele devin din ce în ce mai puternice. Nimeni nu ştie ce poate exista în miliardele de galaxii din spaţiul îndepărtat, dar poate umanitatea va afla despre aceasta într-un viitor nu prea îndepărtat.

Pentru a avea o idee despre mărimea colosală a universului, urmăriţi acest videoclip.