Marea Britanie: "Spaţiul cibernetic devine zonă militară"

Hackerii au postat informaţii despre to 1,6 milioane de utilizatori ai diferitelor web situri ca NASA, FBI, Interpol, şi altele
Hackerii au postat informaţii despre to 1,6 milioane de utilizatori ai diferitelor web situri ca NASA, FBI, Interpol, şi altele (Bay Ismoyo / AFP / Getty Images)

Anunţul secretarului Apărării britanice: "Războiul modern va fi în faţa calculatorului". "De ce să bombardezi un aerodrom dacă-l poţi paraliza cu un atac cibernetic?"

"Oamenii recunosc pământul, marea şi aerul ca zone militare. Noi de mult timp am identificat o a patra zonă, spaţiul. Acum există un al cincilea: spaţiul cibernetic". În acest fel secretarul Apărării britanice, Philip Hammond, a anunţat naşterea cyber-armatei Reginei.

"Războiul modern", a explicat el, "va fi purtat de persoane închise într-un buncăr, în faţa ecranelor de calculator şi angajate în controlul de la distanţă a armelor aeriene şi gestionarea zonei cibernetice". Noua generaţie de soldaţi vor fi "geeks informatici” (termenul folosit de către Hammond este "IT geeks", nota autorului)".

Selecţia Ministerului Apărării din Marea Britanie va începe luna viitoare şi va da spaţiu, de asemenea, civililor experţi în tehnologie. Cei care nu sunt capabili să treacă testele fizice şi să se alăture armatei, vor avea posibilitatea de a-şi prezenta experienţa cu mouse-ul şi tastatura calculatorului. Conform estimărilor făcute de Daily Mail, în joc ar fi o cifră de aproximativ 500 de milioane de lire sterline pentru structurarea frontului de atac.

Există deja o echipă dedicată respingerii intruziunilor informatice din alte ţări. În luna iulie, Regatul Unit a numărat 70 de operaţiuni de cyber - spionaj împotriva reţelelor guvernamentale sau industriilor din ţară. Acesta este motivul pentru care, în conformitate cu cele spuse de Hammond, concentrarea numai pe apărare nu mai este de ajuns: este nevoie de o "capacitate ofensivă care să colaboreze cu unitatea de spionaj a sediului general guvernativ de Comunicare”.

Pentru a respinge controversa unei reduceri a resurselor pentru armele convenţionale, secretarul a asigurat că sistemele tradiţionale continuă să caracterizeze conflictele.

Estonia a fost primul guvern care s-a confruntat cu un atac cibernetic, în 2007, din partea Rusiei. Reacţia sa a fost, în 2011, înfiinţarea unei echipe de apărare cibernetică formată din voluntari.

Uniunea Europeană a activat de mult timp programul Cyber Security 2010.

Iran şi alte ţări din Orientul Mijlociu s-au confruntat în ultimul an cu virusul Flame, armă dezvoltată în comun de către Statele Unite ale Americii şi Israel.

China efectuează constant atacuri împotriva companiilor occidentale, în special SUA, spionând şi furând secrete economice.