Japonia şi Marea Britanie se alătură blocadei SUA împotriva Chinei: Producătorul de cipuri nipon ARM suspendă afacerile cu Huawei

(Fred Dufour/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
23.05.2019

Japonia şi Marea Britanie s-au alăturat Washingtonului în campania de aplicare a restricţiilor comerciale împotriva Chinei, iar companiile hi-tech se grăbesc să se conformeze ordinului executiv semnat în 15 mai de preşedintele american Donald Trump privind utilizarea echipamentelor produse de companii străine considerate a fi un risc la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge. Ordinul executiv nu s-a referit în mod specific la anumite companii sau ţări, însă, în aceeaşi zi, Departamentul Comerţului a inclus pe o listă neagră Huawei şi 68 de companii afiliate, interzicându-le să cumpere fără aprobare echipamente şi componente de la companii americane.

Producătorul japonez de cipuri ARM Holdings a anunţat personalul că suspendă “toate contractele active şi toate angajamentele aflate în curs de finalizare” cu Huawei şi filialele sale, alăturîndu-se recentei campanii iniţiate de SUA, potrivit BBC. Având sediul în Marea Britanie şi fiind deţinută de banca japoneză Softbank, ARM elaborează şi acordă licenţe pentru procesoare folosite în toate tipurile de dispozitive electronice, inclusiv smartphone-uri, tablete, laptop-uri, televizoare, sisteme automate şi altele.

“ARM este la baza modelelor de cipuri folosite de smartphone-urile Huawei, deci este un obstacol insurmontabil pentru Huawei”, a declarat Geoff Blaber de la CCS Insight, adăugând: “Acestea fiind spuse, în condiţiile în care un număr mare de companii din lanţul de aprovizionare al Huawei au luat deja măsuri pentru a se conforma ordinului executiv al SUA, capabilitatea Huawei de a opera a fost deja sever afectată”.

Într-un memorandum trimis în cadrul companiei, ARM a declarat angajaţilor că design-urile conţin “tehnologie de origine americană”, care va fi afectată de ordinul executiv semnat în 15 mai de administraţia Trump.

SUA a declarat că guvernul comunist chinez ar putea forţa companii precum Huawei să instaleze backdoors secrete în dispozitivele lor pentru a permite spionarea reţelelor americane, acuzaţie negată în repetate rânduri de compania de telecomunicaţii chineză.

Softbank – care este de asemenea unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă din Japonia – s-a alăturat celor mai mari operatori niponi de telefonie mobilă DoCoMo şi KDDI pentru a anunţa că nu vor mai prelua comenzi pentru dispozitivele Huawei.

Între timp, compania japoneză Panasonic a anunţat că nu va mai vinde anumite componente companiei Huawei. “Produsele afectate sunt limitate şi probabil că nu va exista un impact asupra câştigurilor”, a afirmat un purtător de cuvânt al companiei.

Panasonic furnizează piese pentru telefoane Huawei şi unele dintre produsele companiilor japoneze folosesc tehnologie produsă în SUA.

Compania cu sediul în Osaka a declarat că va studia dacă alte produse vor fi afectate de decizia recent luată de Departamentul Comerţului al SUA, care se aplică tehnologiei fabricate de americani, precum şi dispozitivelor produse în alte ţări, dacă tehnologia americană folosită de acestea depăşeşte 25% din valoarea pieţei, potrivit Nikkei.

Compania britanică Vodafone şi operatorul britanic de telefonie mobilă EE, care face parte din BT Group, au anunţat la rândul lor că vor retrage telefoanele Huawei din reţelele 5G, potrivit publicaţiei Irish Times.

EE plănuia să ofere telefoane Huawei cu ocazia lansării primei reţele 5G din Marea Britanie, miercuri, însă a decis să amâne acest lucru din cauza incertituinii generate de includerea Huawei pe lista neagră ce interzice companiilor americane să îi furnizeze tehnologie.

În plus, Vodafone a mai afirmat că va suspenda telefonul Mate X de la Huawei din reţeaua sa 5G. Vodafone plănuia să lanseze telefonul în această vară pe reţeaua 5G, însă un purtător de cuvânt al companiei a declarat miercuri că “telefonul Huawei pentru 5G încă nu a primit certificările necesare”, potrivit Irish Times.

Totuşi, EE va continua să folosească tehnologie Huawei, împreună cu Ericsson, în cazul echipamentelor radio pentru reţeaua 5G, în pofida dezbaterilor politice în curs de desfăşurare privind lanţul de aprovizionare al companiei chineze.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motive de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor