SUA ar putea include pe lista neagră un producător de sisteme de supraveghere chinez [video]

Camere de supraveghere. (Captură Foto)
Andrei Popescu
22.05.2019

Interdicţia ar avea legătură, oficial, cu încălcarea drepturilor uigurilor musulmani în China. În timp ce câteva departamente ale administraţiei Trump urmăresc să impună restricţii mai dure asupra sectorului hi-tech al Chinei, Trezoreria SUA insistă că Washingtonul ar trebui să încheie mai întâi un acord comercial cu Beijingul.

Administraţia SUA ia în considerare impunerea unor restricţii producătorului de sisteme de supraveghere video Hikvision, în cadrul celui mai recent efort de a combate expansiunea economică a Chinei, a declarat publicaţia New York Times (NYT), citând surse familiare cu problema.

Potrivit raportului, o astfel de mişcare va bloca respectiva companie să facă afaceri în Statele Unite. În plus, ar fi prima dată când administraţia preşedintelui american Donald Trump va sancţiona o companie chineză pentru rolul său în persecutarea uigurilor, un grup minoritar predominant musulman din China.

Hikvision este unul dintre cei mai mari producători de sisteme de supraveghere video din lume. Deşi în mare parte se axează pe supravegherea video tradiţională, compania a introdus de asemenea sisteme mai complicate, care implică inteligenţă artificială, monitorizarea vorbirii şi testări genetice. Compania susţine că produsele sale permit ca toate persoanele din China să fie monitorizate, adăugând că produsele pot înţelege şi reacţiona la tipare de comportament “neobişnuite”, precum cineva care începe dintr-o dată să fugă sau întâlniri la care participă mulţimi de oameni.

Administraţia SUA urmăreşte în prezent să încheie un acord comercial cu China, în timp ce, simultan, forţează companii chineze să iasă de pe piaţa americană – măsuri care au dus la expulzarea companiei de telecomunicaţii Huawei de pe piaţa emergentă de 5G a Statelor Unite. După ce China s-a retras pe neaşteptate dintr-un acord comercial aproape finalizat, Trump a ridicat de la 10 la 25% tarifele aplicate unor importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari şi a ameninţat că va impune tarife suplimentare pentru alte importuri chineze în valoare de aproximativ 300 miliarde de dolari.

SUA a invocat temeri că unele tehnologii chineze pot fi folosite pentru a spiona şi fura informaţii pentru guvernul comunist de la Beijing, precizând că legile din China cer ca firmele şi companiile private să coopereze cu autorităţile.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat în 2 mai că administraţia Trump este îngrijorată de faptul că “chinezii depun eforturi pentru a-şi introduce sistemele în reţelele în întreaga lume, astfel încât să poată fura informaţiile voastre şi informaţiile mele”.

De altfel, Washingtonul a încercat în ultimele luni să convingă aliaţii din lume să nu permită folosirea produselor Huawei în construirea reţelelor 5G, dar fără prea mare succes. Iar acum, producătorul chinez de smartphone-uri şi echipamente de telecomunicaţii a susţinut că este dispus să semneze aşa-numite acorduri “no-spy” (de interzicere a spionajului) cu guvernele care îi adoptă tehnologia, inclusiv cu cel al Marii Britanii care încă este in procesul de a decide cât de mult se va baza pe Huawei. De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motive de securitate.

În cazul Hikvision, totuşi, administraţia SUA a citat temeri privind problema uigurilor.

“Luarea acestei măsuri va fi un semnal tangibil pentru companiile americane şi străine că guvernul american observă cu atenţie ce se întâmplă în Xinjiang şi este dispus să ia măsuri ca răspuns”, a afirmat Jessica Batke, un fost oficial al Departamentului de Stat american care a făcut cercetări în provincia chineză Xinjiang şi a depus mărturie în faţa Congresului SUA în legătură cu această problemă, potrivit NYT. “În acelaşi timp, războiul comercial continuu poate reduce percepţia că această măsură are la bază doar temeri privind drepturile omului”.

Potrivit unor rapoarte, între 800.000 şi 3 milioane de uiguri ar fi închişi în tabere de detenţie în regiunea nord-vestică Xinjiang. Beijingul a declarat că măsurile de securitate au fost introduse pentru a lupta împotriva extremismului religios.

Hikvision desfăşoară totuşi mici afaceri în Statele Unite. Compania este în mare parte reprezentată în ţări precum Ecuador, Pakistan, Emiratele Arabe Unite şi Zimbabwe, susţine NYT, adăugând că firma a încercat doar recent să se extindă în SUA.

Administraţia Trump este divizată în privinţa politicilor anti-China. În timp ce Departamentul de Stat şi Consiliul pentru Securitatea Naţională au urmărit să impună sancţiuni suplimentare împotriva Chinei pe legea Global Magnitsky Act, Departamentul Trezoreriei s-a opus acestor măsuri, susţinând că vor afecta negocierile comerciale. Până acum, doar armatei americane i s-a interzis în mod explicit să cumpere sisteme de supraveghere video produse de companii chineze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor