Xi îi trimite lui Trump un mesaj: China ar putea bloca sau restricţiona exportul de metale rare către SUA

Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez Xi Jinping (Getty Images)
Andrei Popescu
21.05.2019

Una dintre cele cinci opţiuni “nucleare” de care dispune Beijingul pentru a răspunde Washingtonului este blocarea exportului de metale rare în SUA, lucru care ar putea să paralizeze nenumărate lanţuri de aprovizionare americane ce se bazează pe aceste mărfuri rare şi ar putea genera întârzieri costisitoare în producţia americană din cauza necesităţii implementării unor căi de aprovizionare alternative, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Drept urmare, timp de multe luni, observatorii Chinei s-au aşteptat ca aceasta să reacţioneze la majorarea tarifelor impuse importurilor chineze de către preşedintele Donald Trump prin blocarea exporturilor unuia sau mai multor metale rare, însă acest lucru încă nu s-a întâmplat în decursul unui an. Dar nu înseamnă că nu s-ar putea întâmpla, iar o vizită efectuată de preşedintele chinez Xi Jinping la o fabrică de metale rare a alimentat speculaţiile că materialele strategice ar putea fi folosite în curând de Beijing în războiul economic cu SUA.

După cum a notat Bloomberg, acţiunile companiei JL MAG Rare-Earth au crescut mult luni, după ce agenţia de ştiri de stat chineză Xinhua a raportat că preşedintele Xi a vizitat compania din Jiangxi, o acţiune regizată ce urmăreşte să transmită ce va face China în continuare.

Motivul pentru reacţia dramatică a pieţei este acela că vizita lui Xi Jinping semnalează priorităţile politice, iar metalele rare ar puea fi puse în prim plan în războiul comercial tot mai intens dintre SUA şi China. În mod specific, Bloomberg aminteşte că Beijingul a crescut de la 10 la 25% tarifele asupra importurilor americane, în timp ce SUA a exclus metalele rare de pe propria listă de tarife ce ar urma să fie aplicate asupra unor importuri chineze în valoare de aproximativ 300 miliarde de dolari. Recent, SUA a crescut de la 10 la 25% tarifele aplicate unor importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari. Şi, în cazul în care Casa Albă a ratat mesajul, Xi Jinping a fost însoţit în vizita sa la JL MAG de către Liu He, vicepremierul care a condus delegaţia chineză în negocierile comerciale cu americanii.

De ce ar avea China un avantaj clar în această situaţie? Pentru că SUA se bazează pe China, ca furnizor global dominant, pentru aproximativ 80% dintre importurile sale de metale rare.

Vizita la JL MAG “trimite un mesaj de avertizare Statelor Unite, şi anume că Beijingul ar putea folosi metalele rare ca măsură punitivă în funcţie de amplificarea războiului comercial” sino-american, a declarat Yang Kunhe, analist la firma Pacific Securities. Măsura respectivă ar putea include limitarea exportului de metale rare în SUA, a adăugat el.

De asemenea, vizita lui Xi a avut loc la scurt timp după ce administraţia preşedintelui Donald Trump a inclus compania de telecomunicaţii Huawei pe o listă neagră şi a ameninţat că îi va bloca în întregime accesul la programele şi semiconductorii americani de care are nevoie pentru a-şi fabrica produsele. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei a recomandat luni reporterilor să aibă răbdare şi vor vedea cum va răspunde guvernul chinez şi companiile.

Trump a declarat “stare de urgenţă naţională” pentru a proteja reţelele de comunicaţii ale SUA, acordând guvernului federal puteri ample pentru a interzice companiilor americane să facă afaceri cu anumiţi furnizori străini.

În plus, o serie de companii hi-tech americane de top au suspendat livrările de programe şi echipamente către compania de telecomunicaţii chineză Huawei. Potrivit Bloomberg, producători de cipuri, inclusiv Intel, Qualcomm, Xilinx şi Broadcom, i-au anunţat pe angajaţii lor că până la noi ordine nu vor mai furniza produse companiei Huawei. Anterior, Google a devenit prima dintr-o serie de corporaţii americane care a suspendat legăturile cu Huawei, blocând livrarea de echipamente şi a unor servicii de software către compania chineză.

Bineînţeles, limitarea sau interzicerea exporturilor chineze de metale rare către SUA va afecta şi producătorii interni, precum şi muncitorii care lucrează în industria mineritului cu metale rare, urmând ca aceşti producători să aibă probabil nevoie de subvenţii de la stat, similar producătorilor americani de soia. Însă limitarea exporturilor ar putea ajuta unele companii precum JL MAG, care produce magneţi ce conţin metale rare, folosiţi la produse precum vehicule electrice şi turbine de vânt.

Rămâne de văzut ce turnură va lua războiul comercial dintre SUA şi China, în condiţiile în care atât Fondul Monetar Internaţional, cât şi o serie de state UE au cerut celor mai mari două economii ale lumii să îşi rezolve problemele şi să nu permită agravarea suplimentară a acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor