Fost director al spionajului britanic: Huawei este un risc, Londra trebuie să-şi schimbe decizia privind 5G

Richard Dearlove, fost director al MI6
Richard Dearlove, fost director al MI6 (Getty Images)

Compania chineză Huawei prezintă un risc atât de mare pentru securitatea Marii Britanii încât guvernul trebuie să îşi reconsidere decizia de a-i oferi un rol limitat în procesul de construire a reţelei 5G, a declarat joi un fost director al serviciului britanic de spionaj MI6, potrivit Reuters.

SUA este îngrijorată de faptul că o dominaţie în reţelele 5G va oferi unui competitor global, precum China, un avantaj pe care Washingtonul încă un este pregătit să îl accepte.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump - care a lovit miercuri compania Huawei cu sancţiuni dure, plasând-o pe o listă neagră - a cerut aliaţilor săi să nu folosească tehnologia Huawei din cauza temerilor că aceasta ar putea fi un vehicul pentru spionajul chinez. Compania de telecomunicaţii chineză a negat acuzaţiile în repetate rânduri.

Însă miniştrii britanici au căzut de acord să ofere companiei Huawei un rol restricţionat în construirea unor părţi a reţelei 5G din Marea Britanie. Decizia finală încă nu a fost publicată.

“Sper foarte mult că există timp pentru ca guvernul britanic... să îşi reconsidere decizia privind Huawei”, a afirmat Richard Dearlove, fost şef al Serviciului Secret de Informaţii britanic în perioada 1996-2004.

“Abilitatea de a controla comunicaţiile şi datele care circulă prin canalele de comunicaţii va fi modul prin care se poate exercita putere asupra societăţilor şi altor naţiuni”, a scris Dearlove în prefaţa unui raport privind Huawei întocmit de Societatea Henry Jackson.

Huawei, creată în 1987 de un fost inginer din Armata de Eliberare a Poporului a Chinei, a negat faptul că spionează pentru Beijing, a declarat că respectă legea şi că SUA încearcă să îi distrugă imaginea deoarece firmele occidentale rămân în urmă.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat în cadrul unei vizite în această lună în Marea Britanie că ţara trebuie să îşi schimbe atitudinea faţă de China şi Huawei, atenţionând că cea de-a doua economie a lumii poate fi o ameninţare la adresa Occidentului, aşa cum la un moment dat a făcut-o şi fosta Uniune Sovietică.

Dearlove, care a lucrat 38 de ani în serviciile de informaţii britanice, a declarat că este profund îngrijorat de faptul că guvernul Marii Britanii “pare să fi decis să plaseze dezvoltarea unora dintre cele mai sensibile elemente ale infrastructurii critice” în mâinile unei companii chineze.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motive de securitate.