Raportul SUA privind libertatea religioasă evidenţiază războiul Chinei împotriva credinţei
alte articole
În raportul anual din 2019, publicat luni, Comisia pentru Libertatea Religioasă Internaţională (USCIRF) a SUA a descris China ca fiind unul dintre cei mai duri persecutori ai credinţelor religioase în lume.
În ultimul an, regimul comunist chinez a amplificat persecuţia împotriva musulmanilor uiguri, a practicanţilor Falun Gong, a creştinilor şi budiştilor tibetani, potrivit raportului USCIRF.
“Nu cred că este o exagerare să menţionăm că guvernul chinez a declarat practic un război împotriva credinţei religioase”, a afirmat comisarul Gary L. Bauer de la USCIRF într-un interviu publicaţiei The Epoch Times.
În timp ce raportul a menţionat un total de 16 ţări care încalcă în mod grav libertăţile religioase, Bauer a precizat că China se află într-o categorie aparte, având în vedere amploarea şi duritatea cu care regimul îşi persecută cetăţenii cu diferite credinţe.
Comparativ cu alte ţări care încalcă drepturile omului, dar nu au o atât de mare influenţă pe plan mondial, China este o putere în creştere ce îşi exercită influenţa în toată lumea, a precizat Bauer.
“Aşadar, încălcarea drepturilor fundamentale ale omului la un astfel de nivel este cu adevărat îngrijorător”, a adăugat el.
“Este o situaţie despre care ar trebui să vorbească mai multe ţări ale lumii, chiar dacă ar fi afectate propriile obiective economice”.
Război împotriva credinţei
Condiţiile credincioşilor religioşi s-au înrăutăţit tot mai mult în China, potrivit raportului USCIRF, din cauza eforturilor regimului comunist de a “chinezifica” convingerile religioase, campanie ce vizează cooptarea credinţelor care nu sunt aprobate de stat şi rămân în afara controlului Partidului Comunist Chinez.
“China este în continuare o ţară ateistă, comunistă. Partidul comunist [Chinez] pare să se simtă foarte ameninţat atunci când vreun cetăţean chinez acordă mai multă atenţie vieţii spirituale şi propriei credinţe religioase decât dispoziţiilor guvernului chinez”, a afirmat Bauer.
Raportul USCIRF a citat persecutarea tot mai intensă de către regimul chinez a minorităţilor religioase şi etnice, în special musulmanii uiguri şi budiştii tibetani.
Departamentul de Stat al SUA a estimat că peste un milion de musulmani uiguri şi alte minorităţi musulmane sunt ţinuţi în aşa-numite lagăre ca parte a presupuselor eforturi ale statului de a combate “terorismul”.
De asemenea, raportul a mai precizat că un milion de membri de partid au fost plasaţi să locuiască cu familii ale musulmanilor uiguri şi să raporteze orice semn de comportament religios “extremist”: de exemplu a avea o barbă “anormală”, a purta un văl sau a accesa materiale religioase pe Internet.
Între timp, regimul a continuat să îi persecute pe budiştii tibetani aplicând o strategie de asimilare forţată şi suprimare, susţine raportul. Strategia include controlarea educaţiei din mănăstiri, decizia partidului dacă pot fi construite instituţii religioase sau pot fi folosite unele locuri pentru rugăciune, precum şi restricţionarea întâlnirilor religioase.
Raportul a precizat că suprimarea catolicilor “de casă” (neînregistraţi la biserica chineză de stat) a fost intensificată în cea de-a doua jumătate a anului trecut, chiar şi după semnarea unui important acord în luna septembrie între Vatican şi Beijing, prin care regimul comunist a primit dreptul de a numi episcopi în locul Sfântului Scaun.
În plus, autorităţile au închis sute de biserici “de casă” (sau subterane) şi congregaţii protestante care au refuzat să se înregistreze la stat. De asemenea, comuniştii chinezi au restricţionat practicarea creştinismului prin interzicerea vânzării Bibliilor online în aprilie 2018, a precizat raportul.
Recoltarea de organe
Persecuţia desfăşurată de regimul chinez timp de aproape două decenii împotriva aderenţilor mişcării spirituale Falun Gong, cunoscută şi sub numele de Falun Dafa, a fost de asemenea evidenţiată în raport.
În 2018, regimul chinez a închis cel puţin 931 de practicanţi Falun Gong pentru practicarea credinţei lor sau pentru distribuirea în public sau pe Internet de materiale referitoare la Falun Gong, potrivit raportului.
De asemenea, Bauer a afirmat că USCIRF a primit numeroase rapoarte credibile că regimul recoltează în mod forţat organe de la prizonieri de conştiinţă în China, în special de la practicanţi Falun Gong.
“Există dovezi incredibile ale recoltării de organe”, a declarat el.
Raportul a precizat că în 2018, “susţinători ai drepturilor omului, profesionişti în domeniul medical şi jurnalişti de investigaţie au prezentat dovezi suplimentare că practica [recoltării de organe] a continuat la o scară semnificativă”.
“Este greu de aprofundat ... în acest moment... faptul că această practică barbară încă funcţionează şi pare să se extindă în China”, a declarat Bauer.
Regimul comunist a susţinut că, începând cu anul 2015, organele folosite în sistemul de transplanturi de organe din China au provenit de la donatori voluntari, însă cercetători independenţi şi jurnalişti au incertitudini serioase în ceea ce priveşte aceste afirmaţii.
Într-un raport conceput în 2016 de Coaliţia Internaţională pentru Oprirea Abuzului Transplanturilor în China (ICETAC) a descoperit o discrepanţă masivă între datele oficiale privind transplanturile din China şi numărul transplanturilor efectuate în spitale.
Analizând datele publice din 712 spitale chineze care au efectuat transplanturi de ficat şi rinichi, raportul a arătat că în fiecare an sunt efectuate între 60.000 şi 100.000 de transplanturi în China, depăşind cu mult numărul oficial anual de 10.000-20.000.
Pe baza unor apeluri telefonice sub acoperire efectuate la diferite spitale din China, a mărturiilor supravieţuitorilor şi a altor dovezi, raportul ICETAC a concluzionat că diferenţa este acoperită în mare parte de organe recoltate în mod forţat de la practicanţi Falun Gong închişi.
De asemenea, un alt raport, “Recoltarea sângeroasă / Carnagiul: O actualizare”, semnat de fostul secretar canadian de stat pentru Asia-Pacific, David Kilgour, de avocatul de drepturile omului David Matas şi de jurnalistul de investigaţie Ethan Gutmann, a indicat că aproximativ 1,5 milioane de deţinuţi politic din China au căzut victime unei industrii macabre patronate de stat – recoltarea de organe pe viu.
Recomandări
În recomandările adresate guvernului SUA, comisia a cerut administraţiei americane să emită sancţiuni specifice împotriva cetăţenilor chinezi responsabili de organizarea şi desfăşurarea campaniilor de persecuţie împotriva grupurilor religioase.
În plus, administraţia SUA ar trebui să includă problema libertăţii religioase şi a drepturilor omului în toate angajamentele şi acordurile bilaterale cu China, inclusiv în cadrul negocierilor comerciale în desfăşurare, a precizat USCIRF.
Raportul USCIRF a mai subliniat necesitatea colaborării cu firmele americane pentru combaterea campaniilor de influenţare ale Chinei cu scopul suprimării informaţiilor despre încălcarea libertăţii religioase în China.
Bauer a precizat că recomandarea încearcă să ajute companiile americane “să înţeleagă faptul că pot face mai mult pentru a preîntâmpina să fie folosite de guvernul chinez, [să fie folosite] aproape ca un compartiment de relaţii publice al guvernului chinez”.
“Multe companii americane sunt îngrijorate de accesul lor pe piaţa chineză încât sunt dispuse să ignore problema încălcării drepturilor omului şi a libertăţii religioase sau chiar sunt înclinate să facă presiuni asupra propriilor guverne pentru ca acestea să nu fie foarte dure cu China, de teamă că acest lucru le-ar putea afecta afacerile”, a afirmat acesta.
“Şi noi credem că acest lucru este inacceptabil”, a adăugat Bauer.