James Clapper: „Ianukovici intenţionează să ţină ferm de putere”
alte articole
Directorul Serviciilor Secrete ale Statelor Unite, James Clapper, a susţinut că preşedintele Viktor Ianukovici va recurge cel mai probabil la violenţă, tactici ilegale şi alte strategii pentru a-şi asigura realegerea în scrutinul din 2015, notează Kiev Post.
Ianukovici „intenţionează ferm să ţină de putere şi va recurge cel mai probabil la constrângeri, mijloace ilegale cât şi alte tactici pentru a aranja terenul de joc în favoarea sa şi pentru a-şi asigura realegerea, ameninţând cu o erodare suplimentară a normelor democratice”, conform concluziilor prezentate de James Clapper în timpul unei audieri privind „Ameninţările actuale sau preconizate la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite”, susţinută în faţa Comisiei speciale pentru probleme de spionaj a Senatului SUA. Legiuitorii americani sunt pregătiţi să voteze un nou pachet de sancţiuni destinat celor ce vor recurge la violenţă în Ucraina pe timpul protestelor.
Cei 15 milioane de dolari primiţi ca ajutor de la Rusia vor ajuta economia Ucrainei pe termen scurt, însă riscul pe termen lung este o creştere a dependenţei faţă de Rusia, amânarea reformelor economice necesare şi o erodare suplimentară a standardelor democratice, a precizat James Clapper.
„Pachetul de ajutor al Rusiei îndepărtează stimulul de a iniţia o reformă economică dureroasă necesară pentru revitalizarea creşterii iar planul ambiţios de salvare va lăsa Kiev-ul şi mai vulnerabil presiunilor Rusiei, în special în domeniul energiei”, a adăugat şeful Serviciilor Secrete.
Avertizarea a venit înainte ca parlamentul de la Kiev să voteze, miercuri seară, amnistierea condiţionată a peste 100 de protestatari de pe EuroMaidan reţinuţi de poliţie. Legea a fost votată cu o majoritate de 232 de voturi, aparţinând Partidului Regiunilor aflat la guvernare şi aliaţilor lor din Partidul Comunist.
Opoziţia este împoriva legii amnistiei deoarece aceasta îi obligă pe protestatarii de pe EuroMaidan să părăsească mai întâi clădirile guvernamentale ocupate, în timp ce deţinuţii rămân sub ameninţarea hărţuirii guvernamentale şi a unor reţineri ulterioare, indiferent dacă au comis sau nu vreo infracţiune.
Presa a raportat că Viktor Ianukovici a ameninţat cu dizolvarea parlamentului dacă parlamentarii nu vor vota în favoarea acestei legi.
Adoptarea acestei legi mai mult ca sigur că nu va face altceva decât să inflameze situaţia deja tensionată din Ucraina, care este deja „în pragul unui război civil”, după cum a avertizat fostul preşedinte Leonid Kravchuk în timpul şedinţei parlamentului de miercuri.
„Evoluţiile politice din Ucraina vor continua să fie influenţate de opoziţie şi de furia publicului faţă de abuzurile de putere ale administraţiei Ianukovici, de nevoia lui Ianukovici de a-şi păstra principalele elite loiale cât şi de eforturile de a balansa relaţiile Ucrainei între Rusia şi Vest”, conform documentului prezentat de directorul Serviciilor Secrete ale Statelor Unite, James Clapper.
Statele Unite sunt pregătite să aplice sancţiuni şi mai aspre împotriva oficialilor din Ucraina cât şi împotriva liderilor protestatarilor, care îndeamnă la violenţe, conform Reuters.
Recent Rusia a început din nou presiunile economice la adresa Ucrainei . Pe lângă presiunile efectuate prin intermediul datoriei la gaze, cel puţin două asociaţii comerciale au raportat că bunurile de export ale Ucrainei au întâmpinat probleme la graniţa cu Rusia după ce serviciile vamale le-au catalogat ca fiind „de mare risc”, au cerut o supra-taxă de peste 40% şi au întârziat transporturile.
Miercuri, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a avertizat că Moscova va aştepta până la formarea unui nou guvern în Ucraina pentru a implementa planul de ajutorare în valoare de 15 miliarde de dolari.