Decizia diplomatică de la Kiev: Ianukovici încearcă scindarea opoziţiei
alte articole
Liderii politici ai opoziţiei, Vitali Kliciko, Arseni Iaţeniuk şi Oleg Tiagnibok au ajuns, în urma negocierilor de luni seară, la clauzele unui acord cu preşedintele Viktor Ianukovici. Părţile au decis eliberarea manifestanţilor arestaţi în schimbul eliberării clădirilor guvernamentale, cât şi anularea legilor opresive votate ilegal pe 16 ianuarie, notează Mediafax.
„Ambele părţi au convenit să ia în considerare o remaniere guvernamentală, însă Arseni Iaţeniuk a respins propunerea de a deveni premier”, notează ministrul de Justiţie, Elena Lukaş.
Prima decizie de a anula pachetul de legi opresive votate ilegal pe 16 ianuarie nu i-a mulţumit pe anti-guvernamentali. Aceştia sunt hotărâţi să-l dea jos de la putere pe Viktor Ianukovici şi nu vor accepta o altă soluţie diplomatică.
Propunerea făcută lui Arseni Iaţeniuk, liderul opoziţiei din partidul fostului premier Iulia Timoşenko, a fost respinsă de acesta. În urma discuţiilor de sâmbătă, atunci când i-a fost oferit prima oară postul de premier, acesta l-a refuzat spunând că „oamenii îşi vor alege singuri conducătorii.”
O altă clauză a acordului dintre cele două părţi include eliberarea tuturor manifestanţilor reţinuţi în schimbul clădirilor guvernamentale ocupate de protestatari. În ultimele 24 de ore EuroMaidanul a observat discuţiile de reconciliere şi pace însă ”răbdarea oamenilor se poate transforma în furie în orice moment din cauza ignoranţei arătate de autorităţi”, conform Sediului Central Naţional de Rezistenţă al EuroMaidanului.
Opoziţia din Ucraina a decis să continue negocierile „în ciuda direcţiei adoptate de autorităţi către boicotarea discuţiilor şi impunerea unei stări de urgenţă,” conform Sediului Naţional de Rezistenţă al EuroMaidanului.
Sâmbătă dimineaţa, activiştii din partea Spilna Spravna (Cauza Comună) au părăsit sediul ministerului Justiţiei, la cererea Comitetului Sediului Central de Rezistenţă cât şi la ameninţarea cu instalarea stării de urgenţă venită din partea guvernului.
„Opoziţia nu mai are nicio influenţă asupra grupurilor radicale care deţin controlul asupra clădirilor ocupate”, acuza ministrul de interne al Ucrainei, Vitali Zaharcenko, care a calificat drept „zadarnice” tentativele de a rezolva criza într-o manieră paşnică.
Contrar cu acalmia din ultimele zile de la Kiev, în Dnipropetrovisk, unul dintre oraşele rusofile ale Ucrainei, manifestanţii au fost atacaţi pe străzile oraşului de către aproximativ 200 de tituşki înarmaţi – plătiţi de către guvern – şi de poliţia Berkut, notează Kiev Post.
Odată cu trecerea timpului, dovezile de corupţie ale guvernului Ianukovici au ieşit din ce în ce mai mult la iveală. Vineri, procurorul din Lvov Ivaniuk Taras Iaroslavovich a publicat „o mică parte din informaţiile cu privire la tranzacţiile de miliarde ale familiei Ianukovici şi a conducerii tehnice a preşedintelui.”