Canada impune interdicţie de călătorie liderilor ucraineni

Imagine de la protestele anti Ianukovici, Kiev.
Imagine de la protestele anti Ianukovici, Kiev. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

După ce Canada a fost în 1991 prima ţară occidentală ce a recunoscut independenţa Ucrainei, acum oficialităţile canadiene introduc interdicţia de a intra pe teritoriul Canadei a liderilor ucraineni responsabili de reprimarea violentă a manifestaţiilor la Kiev.

“Principalii lideri ucraineni responsabili de reducerea la tăcere a vocilor opoziţiei vor avea interdicţie de intrare în Canada”, a declarat ministrul canadian al Imigraţiei, Chris Alexander, în cursul unei conferinţe de presă organizate marţi la Ottawa. Oficialul canadian nu a precizat indentitatea persoanelor vizate de aceaste interdicţii, precum şi numărul lor.

Şeful diplomaţiei canadiene, John Baird, a afirmat că represiunea din partea poliţiei “este inacceptabilă. Ne exprimăm solidaritatea cu locuitorii din Ucraina care luptă pentru libertatea lor (...) Iniţierea unei anchete independente pentru a investiga cauzele deceselor (de săptămâna trecută - n.r.) este indispensabilă”.

Reamintim că potrivit unui bilanţ oficial, confruntările dintre poliţie şi opozanţi s-au soldat săptămâna trecută cu cel puţin şase morţi, dintre care cel puţin trei împuşcaţi de Berkut. Decizia Canadei intervine în contextul abrogării legilor represive, adoptate de Kiev la 16 ianuarie.

“Este nevoie de ceva mai mult pentru a restabili încrederea”, a apreciat John Baird, care în cursul unei vizite la Kiev, în decembrie, s-a alăturat manifestanţilor ucraineni.

În urmă cu câteva zile, Canada anunţase că ia în considerare “toate opţiunile” şi propunea consultări cu Statele Unite şi Uniunea Europeană pentru o reacţie puternică faţă de criza politică din Ucraina.

SUA cheamă la "unitate"

“Principalii lideri ucraineni responsabili de reducerea la tăcere a vocilor opoziţiei vor avea interdicţie de intrare în Canada”, a declarat ministrul canadian al Imigraţiei, Chris Alexander, în cursul unei conferinţe de presă organizate marţi la Ottawa. Oficialul canadian nu a precizat indentitatea persoanelor vizate de aceaste interdicţii, precum şi numărul lor.

Statele Unite au luat în considerare săptămâna trecută aplicarea unor măsuri similare.

Marţi, într-un comunicat al Casei Albe se arată că vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden a salutat "progresele efectuate" la Kiev, după ce preşedintele Ianukovici a acceptat demisia primului ministru şi abrogarea unor legi represive.

Într-o convorbire telefonică cu Viktor Ianukovici, căruia i-a cerut să acţioneze în favoarea "unităţii", Joe Biden a notat marţi "progresele" efectuate în ultimele ore în Ucraina. În al doilea apel telefonic către liderul ucrainean în mai puţin de 24 de ore, Biden i-a cerut insistent lui Ianukovici "să promulge fără întârziere abrogarea mai multor legi din 16 ianuarie", şi l-a încurajat "să continue să lucreze cu opoziţia pentru a ajunge la compromisuri cruciale în obiectivul unei soluţii paşnice" la criza actuală. Compromisurile ar trebui "să includă o lege de amnistie şi un nou guvern ce ar putea aduce unitate politică, cu încrederea ucrainenilor, şi conduce Ucraina pe drumul spre Europa prin consolidarea instituţiilor democratice".

Menţionăm că până la acest moment Bruxelles-ul s-a abţinut să impună interdicţii liderilor ucraineni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe