Ucraina: Ianukovici vrea impunerea stării de urgenţă şi cere intervenţia armatei

Mii de protestatari anti guvernamentali în centrul Kievului.
Mii de protestatari anti guvernamentali în centrul Kievului. (GENYA SAVILOV / AFP / Getty Images)

În timp ce parlamentul de la Kiev discută anularea pachetului de legi opresive cât şi amnistierea protestatarilor reţinuţi în ultimele două luni, situaţia din Ucraina rămâne încă efervescentă după ce, marţi, au fost publicate informaţii conform cărora preşedintele Viktor Ianukovici a trimis o scrisoare specială în care cere intervenţia armatei naţionale, notează Kiev Post.

Discuţiile din parlamentul ucrainean cât şi apelurile efectuate la adresa preşedintelui Viktor Ianukovici din partea Uniunii Europene, Organizaţiei Naţiunilor Unite, Statelor Unite şi Canadei n-au avut până în prezent efectul scontat.

În ciuda acalmiei aparente provocate de negocierile de reconciliere dintre liderii politici ai opoziţiei şi Viktor Ianukovici, Arseny Yatseniuk, liderul partidului Batkivshchina, a precizat marţi că planurile de a introduce starea de urgenţă cât şi implicarea armatei naţionale rămân în continuare pe agenda preşedintelui Viktor Ianukovici.

„Un scenariu violent nu este exclus de pe agendă. Există. Astăzi am fost informaţi că armata a primit o scrisoare specială din partea preşedintelui cu privire la revenirea legii constituţionale, adică în alte cuvinte, cerea armatei să susţină actualul preşedinte,” a declarat Yatseniuk.

Cel puţin zece sedii guvernamentale din toată ţara sunt în prezent sub controlul protestatarilor. În oraşul Ivano-Frankivsk, întreaga divizie a poliţiei de elită locală şi-a dat demisia, conform biroului de comunicare al EuroMaidan.

„Dacă Ianukovici semnează ordinul de iniţiere a stării de urgenţă ar însemna să semneze pentru sute de victime, pentru vărsare de sânge şi pentru distrugerea ţării”, a continuat liderul opoziţiei.

În multe oraşe din estul rusofil al Ucrainei, protestatarii anti-guvernamentali sunt asaltaţi frecvent de către forţele Berkut ajutaţi de tituşki.

Marţi, Sergiy Hadzynov, liderul AutoMaidanului (aripa motorizată a anti-guvernamentalilor – n.r.) din Cherkassy a fost asaltat în timpul unui protest paşnic de Berkut, reţinut şi condamnat la două luni de închisoare, transmite departamentul de comunicare al EuroMaidanului. La acelaşi eveniment, şapte maşini aparţinând AutoMaidanului au fost distruse.

„Am fost lovit de două ori în cap de către Berkut şi apoi forţat în duba poliţiei. Eu doar m-am dus către el să aflu ce se întâmplă”, a declarat Hadzhynov.

Protestele paşnice începute pe 21 noiembrie s-au transformat în conflicte letale pe data de 22 ianuarie, atunci când 3 dintre protestatari au fost împuşcaţi în timpul unui asalt al forţelor Berkut.