Turcia: Poliţia atacă manifestaţia anti-islamică a profesorilor

Turcia, Ankara: o mare de gaze lacrimogene trase de poliţie împotriva profesorilor care manifestau, 23 Noiembrie, 2013.
Turcia, Ankara: o mare de gaze lacrimogene trase de poliţie împotriva profesorilor care manifestau, 23 Noiembrie, 2013. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Poliţia turcă a dispersat cu forţa, folosind gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi spray cu piper, o demonstraţie a mai multor mii de profesori din Ankara, ce protestau împotriva reformei de educaţie impusă de guvernul lui Recep Tayyip Erdogan.

Forţele de poliţie au împiedicat manifestanţii să se apropie de sediul Ministerului Educaţiei în Kizilay, în inima capitalei Turciei. Opoziţia acuză prim-ministrul că doreşte să re-islamizeze ţara.

În luna iunie, în Turcia a izbucnit un val de proteste de o amploare fără precedent contra partidului islamist-conservator condus de Erdogan. Sute de mii de turci au ieşit pe străzi, timp de trei săptămâni, pentru a cere demisia premierului Erdogan, acuzat de exces de autoritate.

Amintirea protestelor din Gezi, pluteşte în Ankara

Valul de proteste a pornit de la reprimarea violentă a unui mic grup de militanţi ecologişti, care protestau împotriva distrugerii parcului Gezi, pentru a se face loc unui mall. Premierul turc Erdogan a ordonat poliţiei să-i disperseze cu forţa pe protestatari folosind spray cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, deşi aceştia erau paşnici.

Mai mult, poliţia a început o adevărată vânătoare asupra celor care se refugiau de gazele lacrimogene în hoteluri şi a atacat şi acele clădiri care deveniseră adăposturi pentru răniţi.

S-au înregistrat victime, şi mulţi răniţi, unii cu probleme grave la ochi, cauzate de gazele toxice. Peste 8.000 de oameni au fost răniţi în timpul protestelor contra guvernului Erdogan. Şi-au păstrat însă neatins Parcul Gezi în timp ce popularitatea lui Erdogan a fost şubrezită serios.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe