"Curăţenie” în Turcia: 52 de persoane au fost arestate pentru corupţie, inclusiv copii de miniştri

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

În Turcia este în curs de desfăşurare o "curăţenie generală" extraordinară, apărută pe fundalul unui conflict intern izbucnit între mişcarea religioasă Fetullah Gulen şi prim-ministrul Recep Tayyip Erdogan.

Procurorii din Istanbul şi Ankara au desfăşurat în zorii zilei de marţi, 17 decembrie, o operaţiune de proporţii, arestând 52 de persoane pentru corupţie şi trucarea licitaţiilor, inclusiv Suleyman Aslan, CEO al Halk Bank, o bancă de stat, şi fiii a trei miniştri ai guvernului lui Erdogan. Este vorba despre Bariş Guler, fiul ministrului de Interne Muammer Guler, Kaan Salih Caglayan fiul ministrului Economiei Zafer Caglayan şi Abdullah Oguz Bayraktardek fiul ministrului Mediului Erdogan Bayraktar, toţi trei acuzaţi de corupţie.

În rândul suspecţilor sunt prezente şi alte nume mari cum ar fi magnatul construcţiilor Ali Agaoglu, antreprenorul azer Reza Zarrab, preşedintele municipalităţii de Fatih, zonă situată în centrul oraşului Istanbul, Mustafa Demir, precum şi înalţi oficiali din ministerele Mediului şi Economiei, scrie pe prima pagină ziarul Hurriyet.

Cu toate că procurorul de la Istanbul nu a făcut încă declaraţii cu privire la această operaţiune declanşată în urma a trei anchete diferite, bazate pe operaţiuni de supraveghere din cursul anului trecut, potrivit rapoartelor mass-media din Turcia, anchetatorii au adus acuzaţii de spălare de bani, contrabandă cu aur şi corupţie.

Directorul general al Ministerului Mediului, Mehmet Ali Kahraman, consilierul ministrului Sadik Soylu şi asistenţii lui Caglayan, Mustafa Behçet Kaynar şi Onur Kaya au ajuns de asemenea în închisoare. Ei sunt acuzaţi că ar fi dat şi primit mită, cât şi pentru acordarea autorizaţiilor de construcţie în zonele protejate, în schimbul banilor.

Ministrul de Interne a amânat vizita la Sofia, programată pentru marţi, iar ministrul Economiei a anulat o serie de evenimente publice. Şeful operaţiunii din 17 decembrie este procurorul Zekeriya Oz, cunoscut publicului din ancheta presupusei organizaţii teroriste Ergenekon, care ar fi atacat guvernul. Această acuzaţie a fost definită de către opoziţia CHP un truc pentru a-i elimina pe disidenţii laici şi seculari în favoarea politicii guvernului pro-islamic.

Raidul a venit la o zi după demisia senzaţională din partidul AKP a fostului jucător de fotbal, Hakan Şükür, acum deputat. O decizie luată după cea a unui alt deputat AKP, care a părăsit partidul majoritar după decizia controversată a guvernului Erdogan de a închide şcolile private pentru pregătirea examenelor, instituţii conduse de mişcarea religioasă Fetullah Gulen.

"Mişcarea Gulen este considerată a avea o influenţă puternică chiar în rândul poliţiei şi a judecătorilor", a declarat Timothy Ash, analist de la Standard Bank pentru pieţele emergente, cu sediul la Londra. Dacă acest lucru va fi confirmat, promite în scurt timp alte episoade pline de suspans pe malul Bosforului.

Răspunsul lui Erdogan

Hurriyet on-line raportează că cinci înalţi oficiali de la poliţia din Istanbul au fost concediaţi miercuri 18 decembrie, în urma spectaculosului raid anti-corupţie care a dus la arestarea a 52 de persoane, inclusiv copiii a trei miniştri, oameni de afaceri şi alţi funcţionari. Potrivit ziarului, guvernul a ordonat încetarea atribuţiilor şefilor departamentelor de criminalitate financiară, anti-contrabandă, criminalitate organizată, de anti-terorism şi siguranţă publică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe