Egipt-Turcia criză diplomatică: ambasadori expulzaţi

De mult timp Cairo acuză Ankara de sprijinul acordat Frăţiei Musulmane. Ambasadorul turc la Cairo, Huseyin Avni Botsali, a fost declarat persoana non-grata şi în scurt timp va primi ordin să părăsească ţara.
Sediul ambasadei turce în Cairo, 23 noiembrie 2013 (GIANLUIGI GUERCIA / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
23.11.2013

De mult timp Cairo acuză Ankara de sprijinul acordat Frăţiei Musulmane. Ambasadorul turc la Cairo, Huseyin Avni Botsali, a fost declarat persoana non-grata şi în scurt timp va primi ordin să părăsească ţara.

Răspunsul Turciei a sosit imediat. Câteva ore mai târziu, a fost convocat însărcinatul de afaceri externe egiptean - diplomatul de cel mai înalt rang rămas în Turcia, din moment ce ambasadorul a fost rechemat în ţară în august şi nu s-a mai întors – căruia i-a fost anunţată expulzarea: "în baza principiului reciprocităţii relaţiilor diplomatice el este considerat persona non-grata".

Ambasada egipteană din Ankara va fi retrogradată, va rămâne doar un însărcinat cu afaceri. La fel - a decretat Turcia la scurt timp după aceea – se va întâmpla şi ambasadei Turciei din Cairo.

De ceva timp, autorităţile egiptene au acuzat Ankara de sprijinul acordat Frăţiei Musulmane. Decizia expulzării ambasadorului vine după recentele declaraţii ale prim-ministrului turc Recep Erdogan, care a solicitat în mod repetat eliberarea preşedintelui destituit Mohamed Morsi.

"Turcia încearcă să influenţeze opinia publică împotriva intereselor Egiptului - a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe - sprijinind organizaţii care au ca scop să creeze instabilitatea în ţară".

"Responsabilitatea pentru această situaţie tristă - a scris într-o notă Ministerul Afacerilor Externe turc - cade asupra guvernului interimar care a venit la putere în circumstanţe excepţionale cu lovitura de stat din 3 iulie".

Turcia a criticat deja foarte dur demiterea preşedintelui Morsi, preşedintele Abdullah Gul a descris situaţia ca fiind "o lovitură de stat inacceptabilă, o ruşine pentru Islam şi lumea arabă”.

Acesta este ultimul capitol al focurilor diplomatice între cele două ţări: în luna august Turcia a fost cea care a chemat în ţară ambasadorul timp de trei săptămâni" ca răspuns la represiunea guvernului militar egiptean împotriva protestatarilor pro Morsi". Acelaşi lucru a fost făcut de către Cairo, dar ambasadorul Salh Abdelrahman El Din nu s-a mai întors la Ankara.

"Relaţiile diplomatice vor fi restabilite în curând. Între Egipt şi Turcia există o situaţie de excepţie pe care noi o considerăm ciclică - a declarat preşedintele turc Gul - speranţa noastră este că Egiptul va relua cât mai repede calea democratică".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor