Israelul începe invazia în Fâşia Gaza

Tancuri israeliene lângă zidul care desparte Israelul de Fâşia Gaza, 17 iulie 2014. În seara zilei de 17 iulie, armata israeliană a invadat Gaza.
Tancuri israeliene lângă zidul care desparte Israelul de Fâşia Gaza, 17 iulie 2014. În seara zilei de 17 iulie, armata israeliană a invadat Gaza. (Andrew Burton/Getty Images)

Joi, Israelul a anunţat lansarea incursiunii militare terestre, cu scop limitat, în Fâşia Gaza, după 10 de zile de bombardamente navale şi aeriene soldate cu peste 230 de palestinieni ucişi, dintre care o mare parte civili.

În comunicatul emis de premierul Benjamin Netanyahu joi se preciza că acesta a ordonat armatei să distrugă tunelurile folosite de militanţi pentru infiltrarea în teritoriile ocupate de israelieni şi de lansarea atacurilor cu rachete.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a anunţat că Israelul nu va încerca să domine grupul islamist Hamas. Un asemenea obiectiv ar reprezenta o incursiune suprapopulatul oraş Gaza, unde un război urban ar putea provoca chiar mai multe victime în rândul civililor.

Israelul a lansat ultima invazie pe scară largă în Fâşia Gaza în timpul războiului de trei săptămâni de la sfârşitul anului 2008 şi 2009, în timpul căruia au fost ucişi 1.400 de palestinieni şi 13 israelieni.

Operaţiunea militară prezentă, nu are, conform declaraţiilor, o limimtă de timp, iar durata şi intensitatea atacurilor israeliene ar putea depinde de proporţia deceselor din rândul civililor – un număr mare al victimelor ar putea atrage presiunea internaţională şi negocierea unui armistiţiu.

Joi, rezidenţii din Gaza şi medicii au anunţat că au fost bombardaţi sever (peste 2500 de bombardamente) de-a lungul graniţei estice şi pe teritoriile dintre oraşul sudic Rafah şi nordul Fâşiei Gaza. Dar nu a existat nici semn că tancurile, mobilizate de mai mult timp la graniţă, au început incursiunea terestră.

Purtătorul de cuvânt al grupului Hamas, Sami Abu Zuhri, a răspuns ameninţărilor lansate de Israel: ”Îl avertizăm pe Netanyahu de consecinţele îngrozitoare ale unei acţiuni atât de prosteşti”.

Oficiali din domeniul medical ai Fâşiei Gaza au anunţat că 235 palestinieni, în mare parte civili, au fost ucişi de la începutul ofensivei aeriene şi navale a Israelului. Bombardamentele sunt considerate un răspuns la rachetele lansate de Hamas asupra teritoriile ocupate de israelieni.

Până acum, rachetele lansate de Hamas au ucis un israelian. Majoritatea rachetelor, lansate spre zona de sud a Israelului şi asupra Tel-Aviv-ului, au fost interceptate de sistemul anti-rachetă Iron Dome.

Un comunicat al armatei israeliene a anunţat că operaţiunea va include ”infanterie, divizii blindate, divizii de genişti, divizii de artilerie şi informaţii ce vor fi susţinute de forţele navale şi aeriene”.

Alţi 18.000 de soldaţi aflaţi în rezervă ar putea să se alăture celor 30.000 de soldaţi mobilizaţi deja.

Operaţiunea terestră a început după ce Israelul şi Egiptul au propus unilateral planului unui armistiţiu care a exclus complet gruparea islamistă Hamas de la negocieri. Hamas şi-a unit forţele cu Autoritatea Palestiniană, condusă de Mahmoud Abbas, într-un guvern de uniune care încearcă să obţină crearea statului Palestinian. Hamas a fost exclusă însă de la negocierile purtate cu Egiptul, date fiind legăturile sale strânse cu Frăţia Musulmană, momentan interzisă de preşedintele Al-Sisi.

Hamas vrea ca Israel şi Egipt, a cărui guvern militarist este împotriva mişcării islamiste, să ridice restricţiile de graniţă care au mărit greutăţile economice printre cei 1,8 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza aflaţi sub ocupaţie şi blocadă israeliană şi care trăiesc în condiţii umanitare groaznice.

La cererea ONU, joi, conflictele au fost întrerupte pentru cinci ore pentru a permite palestinienilor să se aprovizioneze cu mâncare. Armata israeliană acuză Hamas că nu a întrerupt bombardamentul cu rachete în timpul armistiţiului.

Înainte de răsărit, aproximativ 10 luptători palestinieni au trecut prin tunelurile săpate sub graniţă, ieşind în apropiere de o comunitate israeliană. Cel puţin un militant a fost ucis bombardamentele forţelor aeriene israeliene, susţine armata.

Liderii Hamas au anunţat că se vor folosite de tunelurile săpate pentru a răspunde armatei israeliene, lansând rachete.

Pe frontul diplomatic, ministrul de Externe Laurent Fabius va vizita Egiptul, Iordania şi Israelul, începând de vineri până duminică, pentru a încerca să dezamorseze situaţia. Parisul va propune aducerea unei misiuni europene la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel, au anunţat sursele diplomatice joi.

Diplomatul francez susţine că misiunea ar putea fi similară cu misiunea lansată în 2005 în cadrul căreia UE oferea ajutoare la trecerea Rafah dintre Gaza şi Egipt. Misiunea a fost suspendată în 2007 atunci când Hamas a fost aleasă să conducă Fâşia Gaza.

Conflictul actual dintre Hamas şi Israel se presupune că ar fi izbucnit după uciderea a trei tineri israelieni în zona ocupată din Cisiordania luna trecută. Israelul a condamnat organizaţia Hamas, care, însă nu recunoaşte implicarea în asasinate. A urmat omorârea unui tânăr palestinian, pe 2 iulie, într-un presupus atac răzbunător venit din partea israelienilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe