Kerry critică operaţiunea israeliană în Gaza doar neoficial

Secretarul american de stat John Kerry.
Secretarul american de stat John Kerry. (Michael Ukas-Pool / Getty Images)

Într-un cadru neoficial, secretarul american de stat, John Kerry, a criticat, duminică, operaţiunea militară a Israelului în Fâşia Gaza, sugerând că atacurile provoacă mult prea multe victime în rândul civililor, potrivit Free Beacon.

”Este o operaţiune punctuală la naiba”, a precizat Kerry, folosind în derâdere termenul "punctuală" vehiculat de oficialii israelieni.

Termenul a fost folosit de premierul israelian Benjamin Netanyahu, care s-a referit la operaţiunea militară ca la o încercare de a ”ţinti” militanţii. Totuşi, proporţia victimelor din rândul civililor este alarmant de mare, depăşind 70% din cele 370 de decese înregistrate până duminică.

Afirmaţiile lui Kerry au survenit în timpul unei discuţii neoficiale cu John, ajutorul diplomatului, surprinsă de un micforon lăsat deschis .

”Trebuie să mergem acolo. Cred, John, că ar trebuie să mergem diseară. Cred că este o nebunie să stai locului”, a declarat Kerry.

Când a fost confruntat în legătură cu materialul audio înregistrat neoficial, prezentatorul Fox News l-a întrebat pe Kerry dacă este ”supărat că israelienii au mers mult prea departe".

În acel moment, diplomatul american s-a declarat un susţinător ferm al operaţiunii militare israeliene, refuzând să dea vreo declaraţie oficială mai dură care să contribuie la salvarea civililor ucişi de armata israeliană în Fâşia Gaza.

”Cred că este foarte, foarte dificil în astfel de situaţii. Dacă ai oameni care ies din tuneluri. Ai dreptul să intri şi să elimini acele tuneluri. Susţinem complet asta, şi susţine dreptul Israelului de a se apăra împotriva rachetelor care, ştiţi, continuă să vină. Aşa că da, este dur, este dur să ai o astfel de operaţiune, şi am reacţionat, în mod evident, într-un mod pe care toată lumea îl face faţă de copii şi civili”, a adăugat Kerry.

Chiar dacă se vehicula că secretarul s-ar întoarce în Orientul Mijlociu marţi, călătoria acestuia nu a fost confirmată de Departamentul de Stat.

În urmă cu două săptămâni, într-un moment de tensiuni foarte mari între israelieni şi palestinieni, Kerry a indicat liderilor palestinieni că, în absenţa unor rezultate palpabile ale negocierilor cu Israelul, este posibilă începerea unei revoluţii (intifade) violente împotriva Israelului.