Eforturile diplomatice pentru încetarea dezastrului civil din Fâşia Gaza scârţâie
alte articole
Eforturile diplomatice depuse în vederea asigurării unui armistiţiu în Israel şi Hamas ce au implicat, printre alţii, Egiptul, Qatarul, Franţa şi ONU, au rămas fără niciun rezultat, a anunţat, sâmbătă, Reuters.
Qatar-ul trebuie să găzduiască o întâlnire cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmmoud Abbas, şi cu secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, duminică. Ban trebuia să călătorească la sfârşitul săptămânii în Kuwait, Egipt, Israel, Teritoriile Palestiniene şi Iordania, a comunicat ONU.
Sursa din Qatar susţine că Abbas trebuia să se întâlnească cu liderul Hamas, Khaled Meshaal.
Cu susţinerea Vestului, Abbas a încheiat un acord cu Hamas în luna aprilie care a dus la formarea guvernului unit Palestinian, şapte ani după data la care grupul a preluat controlul Fâşiei Gaza de la Partidul Fatah a lui Abbas în urma unui scurt război civil.
Hamas a respins eforturile egiptene de încheiere a conflictului, precizând că orice înţelegere trebuie să includă ridicarea blocadei Fâşiei Gaza şi o reangajare la armistiţiul convenit după războiul de opt zile în Gaza, din 2012.
Sâmbătă, Egiptul a anunţat că plănuieşte să revizuiască armistiţiul. Dar o sursă a grupului Hamas din Doha susţine că grupul nu plănuieşte să schimbe condiţiile armistiţiului.
Ostilităţile dintre cele două tabere au izbucnit după uciderea a trei evrei luna trecută, incident folosit de Israel pentru a demara ostilităţile împotriva Hamasului. Hamas nici nu a negat şi nici nu a confirmat implicarea în uciderea israelienilor.
Aparenta ucidere drept răzbunare a unui tânăr palestinian în Ierusalim, pentru care Israelul a acuzat trei israelieni, a alimentat şi mai mult tensiunile dintre cele două tabere.
Israelul susţine că peste 1.700 de rachete au fost lansate din Gaza în timpul conflictelor din această lună, fiind distruse între 3.000 şi 4.000 de ţinte în urma bombardamentelor – aproape jumătate din arsenalul total estimat al militanţilor.
Hamas afirmă că se aprovizionează cu arme constant şi că este pregătit pentru un conflict prelungit.
Numărul deceselor din rândul israelienilor este foarte mic datorită rachetelor imprecise şi a sistemului de interceptare anti-rachetă Iron Dome. Doi civili şi cinci soldaţi israelieni au murit până acum.
Oficialii din Sănătate ai Fâşiei Gaza au anunţat că peste 370 de palestinieni, mulţi dintre care sunt civili, au fost ucişi în timpul conflictului început în urmă cu 13 zile iar alţi 2.600 au fost răniţi.
Înaintea invaziei militare din teritoriile enclavei mediteraneene, armata israeliană i-a îndemnat pe palestinieni să părăsească zona de conflict din Gaza. Rezidenţii susţin că aproximativ o jumătate din cei 1,8 milioane de locuitori a fost îndemnată să se mute.
Dar graniţele israeliene şi egiptene sunt închise, iar locuitorii din Gaza au mult prea puţine locuri în care se pot refugia.
Cea mai mare agenţie a ONU din Gaza, UNRWA, susţine că aproximativ 61,500 de persoane au căutat un refugiu în clădirile sale, în principal şcoli – un număr de refugiaţi mai mare decât în timpul conflictelor anterioare dintre israelieni şi militanţii islamişti.