Israel: "Unitatea 8200" produce milionari IT

Era cibernetică
Era cibernetică (weird or what)

NSA israeliană "Unitatea 8200” care produce milionari hi–tech. Foştii soldaţi cibernetici cuceresc Silicon Valley.

„Unitatea 8200” este cea mai numeroasă unitate a armatei israeliene. Despre ea există puţine informaţii şi doar câteva fotografii, dar se ştie că este situată în deşertul Negev şi că se ocupă cu războiul cibernetic. De fapt din unitatea 8200, care corespunde oarecum Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA, provin majoritatea directorilor executivi de start-up-uri IT evreieşti, informează vineri, La Stampa.

Creată în anul 1952, unitatea "pentru strângerea de date" care aparţinea serviciilor secrete israeliene rămâne în umbră până în 2010, când Amos Yadlin, şeful unui serviciu secret al Armatei relevă existenţa acesteia doar cu câteva luni înainte ca Iranul să admită existenţa virusurilor Stuxnet şi Stars care atacau instalaţiile nucleare ale Iranului. Conform unui raport New York Times, care citau inclusiv directori ai serviciilor de spionaj SUA, atacul era rezultatul cooperării între NSA şi Unitatea 8200.

Din acel moment informaţiile au început să apară: baza Unităţii 8200 este situată în deşertul Negev, atribuţiile sale fiind protecţia împotriva atacurilor cibernetice, blitz-krieg-uri digitale împotriva duşmanilor şi strângerea de informaţii.

Este un conglomerat format din aproximativ 5.000 de companii şi 230.000 de angajaţi, printre care se află nume de marcă cum ar fi Yair Cohen, fost general, comandant al Unităţii 8200, care acum conduce spionajul cibernetic de la Elbit Systems, unul dintre giganţii conectaţi cu Ministerul Apărării.

Printre foştii camarazi ai generalului se numără Yehuda şi Zonhar Zisapel, care au creat şi au vândut zeci de start-up-uri de sute de milioane de dolari, precum şi Aharon Zeevi Farkash, care a fost, de asemenea, şef al Unităţii 8200 şi care a lăsat uniforma fondând compania Fts21, start-upul care are scopul de a urmări tendinţele adolescenţilor. Un altul este Yossi Vardi, care a creat în 1969 prima companie de software din Israel şi care a afirmat că "Unitatea 8200 a creat mai mulţi milionari hi-tech decât orice universitate israeliană".

Companii digitale, cum ar fi Nice, Converse şi Check Point, au fost fondate de veteranii de la 8200 datorită experienţei dobândite în gestionarea celei mai noi tehnologii. Giganţii la nivel mondial încearcă să-şi procure produse conectate cu Unitatea 8200, aşa cum a făcut IBM cumpărând pentru mai mult de 800 de milioane dolari compania Trusteer, un furnizor de securitate cibernetică pentru instituţiile financiare.

Secretul celor de la Trusteer este un software sofisticat capabil să identifice ameninţările la adresa securităţii, permiţând clienţilor să opereze într-un mod similar cu cel folosit în protecţia infrastructurilor strategice - transport, energie şi bănci - de cyber-terorism.

Micky Boodaei, CEO al companiei Trusteer, recunoaşte Unităţii 8200 meritul de a deveni un "incubator de start-upuri de calitate" şi pentru Farkas acest lucru se explică prin faptul că "modelul de organizare al inteligenţei cibernetice îi încurajează să gândească cu propria minte, inovând tot timpul".

Potrivit celor relatate de Yuval Diskin, fostul şef al securităţii interne a Israelului "nevoia de a dezvolta securitatea cibernetică provine din faptul că nu ne putem permite să aşteptăm ziua de mâine deoarece ameninţările cele mai sofisticate bat deja la uşă". Potenţialele atacuri cibernetice "fac parte din doctrina militară a Israelului - conchide el - bazată pe lovituri preventive şi misiuni pe teritoriul inamic".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe