NATO a lansat "Cyber coalition 2013"

NATO a lansat marţi, în Estonia, "Cyber coalition 2013" - cel mai mare exerciţiu de apărare cibernetică de până acum, care are ca obiectiv contracararea atacurilor electronice masive şi simultane asupra statelor membre şi partenerilor lor.
China este unul din principalii sponsori ai atacurilor cibernetice (Prin bunăvoinţa U.S. Department of Defense)
Andrei Pricopie
27.11.2013

NATO a lansat marţi, în Estonia, "Cyber coalition 2013" - cel mai mare exerciţiu de apărare cibernetică de până acum, care are ca obiectiv contracararea atacurilor electronice masive şi simultane asupra statelor membre şi partenerilor lor.

Exerciţiul de trei zile, care se desfăşoară la centrul de apărare cibernetică al alianţei din Estonia, va include participanţi din peste 30 de state europene. La operaţiune vor lua parte aproximativ 400 de experţi în tehnologiile informaţiilor şi specialişti juridici, precum şi reprezentanţii din cadrul guvernelor din întreaga alianţă.

"Avînd aproximativ 100 de participanţi din Tartu [Estonia - n.r] şi peste 300 din capitalele naţionale ale 32 de naţiuni, Cyber ​​Coaliţia 2013 este cel mai mare exerciţiu de acest gen judecând după [numărul - n.r] ţărilor participante", reiese dintr-o declaraţie NATO.

Exerciţiile au ca scop verificarea "responsabilităţii tehnice şi operaţionale" a NATO şi partenerilor săi şi analizarea eficienţei cu care participanţii îşi coordoneze eforturile.

"Atacurile electronice sunt o realitate cotidiană şi sunt din ce în ce mai sofisticate şi complexe", a precizat într-un comunicat secretarul general adjunct pentru provocări emergente ale securităţii NATO, Jamie Shea.

"NATO trebuie să facă faţă acestei ameninţări în continuă schimbare", a adăugat acesta.

NATO nu a decis încă dacă un cyber-atac împotriva unui membru al alianţei ar presupune un răspuns colectiv după cum reiese din articolului 5 al Tratatului de la Washington. În prezent, securitatea cibernetică este tratată ca o responsabilitate naţională, în ciuda interconectării reţelelor statelor membre.

Atacurile din 2007 care au lovit site-urile Parlamentului Estoniei, băncilor, ministerelor, ziarelor şi televiziunilor cu un val fără precedent de atacuri DDoS (denial-of-service), au împins NATO şi guvernele din întreaga lume să reevalueze importanţa securităţii în acest tip de război modern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor