SRI: Cel mai mare atac cibernetic asupra României a vizat resursele naturale

.
. (ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)

SRI continuă să ia măsuri active pentru localizarea şi identificarea agresorului cibernetic implicat în atacul "Octombrie Roşu" mediatizat de către firma Kaspersky, întrucât activitatea acestuia aduce atingere securităţii naţionale a României. Cel mai mare atac cibernetic asupra României a vizat resursele naturale a precizat purtătorul de cuvânt al SRI.

Atacul cibernetic "Octombrie Roşu" a fost cel mai puternic la adresa României din ultimii 20 de ani.

SRI a identificat entităţi cibernetice ostile care urmăresc culegerea de informaţii confidenţiale inclusiv despre resursele naturale româneşti, a afirmat purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Săva.

Oficialul a declarat că SRI a identificat activităţi derulate de entităţi cibernetice ostile care urmăresc obţinerea accesului la reţele informatice de interes naţional, culegerea de informaţii confidenţiale, informaţii de politică externă a României, resursele naturale, politica în Zona Mării Negre, precum şi politica în domeniul economic, relevă Realitatea TV.

"Considerăm că acesta a fost cel mai puternic atac cibernetic la adresa României în ultimii 20 de ani. Estimăm că ameninţarea cibernetică reprezintă una dintre cele mai mari şi mai dinamice ameninţări la adresa securităţii naţionale a României", a precizat Săva.

SRI a informat prompt instituţiile vizate de acest atac la momentul desfăşurării lui, adică în 2011, şi a întreprins, în cooperare, măsuri de contracarare pentru restabilirea funcţionării normale a reţelelor respective.

"Acest atac poate fi privit şi din perspectiva noastră de membri UE şi NATO. Observăm, din punct de vedere al SRI, că s-a schimbat fundamental lumea spionajului. Se acţionează asupra statelor cu tehnologii de ultimă generaţie şi în Cyber-Zone. Considerăm că este o turnură de moment asupra modului de acţiune a reţelelor de spionaj în Cyber-Spaţiu", a mai declarat Săva.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne