Iranul recunoaşte că a tras două rachete de fabricaţie rusească în avionul ucrainean de pasageri

Andrei Popescu
21.01.2020

alte articole

Avion al Ukrainian Airlines prăbuşit la Teheran (Getty Images)
Andrei Popescu
21.01.2020

Iranul a confirmat că a folosit două rachete fabricate în Rusia atunci când a doborât o aeronavă de pasageri aparţinând Liniilor Aeriene Ucrainene la începutul acestei luni, potrivit Bloomberg.

Toate cele 176 de persoane au murit la bordul zborului ucrainean, când aeronava s-a prăbuşit la şase minute după decolarea de pe aeroportul din Teheran, în 8 ianuarie.

După ce a încercat a muşamalizeze motivele incidentului, anunţând o defecţiune la motor, iar apoi a încercat să şteargă probele înlăturând cu buldozerul probele de la locul tragediei, Iranul a recunoscut că a doborât avionul "din greşeală" în orele tensionate ale unei escaladări conflictuale cu SUA, ca răspuns la uciderea unui general iranian în Bagdad.

Două rachete Tor-M1 cu rază scurtă, de suprafaţă au fost lansate către nava Boeing 737-800 a afirmat Bloomberg care a citat un raport al Organizaţiei Aviatice Civile din Iran.
Acesta a afirmat că rachetele au fost lansate la câteva minute după decolarea avionului ucrainean de la Teheran, potrivit Reuters.

În 2007, Rusia a livrat 29 de sisteme de rachete aer-aer Tor-M1 în Iran, ca parte a unui contract de 700 de milioane de dolari.

Rachetele Tor sunt ghidate de radar şi zboară cu aproape trei ori mai mare decât viteza sunetului, ceea ce înseamnă că lovesc o ţintă aflată la 5 km distanţă în aproximativ cinci secunde.

Rachetele Tor au încărcătură mică - aproximativ 15 kilograme de exploziv - dar sunt concepute pentru a pulveriza fragmente de metal mărunţit, asemănătoare schijelor, în ţintă, după detonare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor