Iranul recunoaşte că a tras două rachete de fabricaţie rusească în avionul ucrainean de pasageri

Avion al Ukrainian Airlines prăbuşit la Teheran
Avion al Ukrainian Airlines prăbuşit la Teheran (Getty Images)

Iranul a confirmat că a folosit două rachete fabricate în Rusia atunci când a doborât o aeronavă de pasageri aparţinând Liniilor Aeriene Ucrainene la începutul acestei luni, potrivit Bloomberg.

Toate cele 176 de persoane au murit la bordul zborului ucrainean, când aeronava s-a prăbuşit la şase minute după decolarea de pe aeroportul din Teheran, în 8 ianuarie.

După ce a încercat a muşamalizeze motivele incidentului, anunţând o defecţiune la motor, iar apoi a încercat să şteargă probele înlăturând cu buldozerul probele de la locul tragediei, Iranul a recunoscut că a doborât avionul "din greşeală" în orele tensionate ale unei escaladări conflictuale cu SUA, ca răspuns la uciderea unui general iranian în Bagdad.

Două rachete Tor-M1 cu rază scurtă, de suprafaţă au fost lansate către nava Boeing 737-800 a afirmat Bloomberg care a citat un raport al Organizaţiei Aviatice Civile din Iran.
Acesta a afirmat că rachetele au fost lansate la câteva minute după decolarea avionului ucrainean de la Teheran, potrivit Reuters.

În 2007, Rusia a livrat 29 de sisteme de rachete aer-aer Tor-M1 în Iran, ca parte a unui contract de 700 de milioane de dolari.

Rachetele Tor sunt ghidate de radar şi zboară cu aproape trei ori mai mare decât viteza sunetului, ceea ce înseamnă că lovesc o ţintă aflată la 5 km distanţă în aproximativ cinci secunde.

Rachetele Tor au încărcătură mică - aproximativ 15 kilograme de exploziv - dar sunt concepute pentru a pulveriza fragmente de metal mărunţit, asemănătoare schijelor, în ţintă, după detonare.