Iranul a ras cu buldozerul locul prăbuşirii avionului ucrainean înainte să ajungă anchetatorii internaţionali

Iranul curăţă locul tragediei avionului ucrainean căzut cu buldozerele înaintea sosirii anchetatorilor internaţionali
Iranul curăţă locul tragediei avionului ucrainean căzut cu buldozerele înaintea sosirii anchetatorilor internaţionali (Twitter)

CBS News a relatat vineri că iranienii au „spălat” locul prăbuşirii avionului de pasageri aparţinând Liniilor Aeriene Ucrainene doborât lângă Teheran înainte ca anchetatorii externi să poată examina probele.

„Aproape toate resturile” au fost eliminate înainte ca investigatorilor să le fie permis să intre să examineze terenul.

Ambasadorul american în Germania, Richard Grenell, a criticat dur regimul iranian pentru distrugerea în mod deliberat a probelor, legându-se de ştirile în limba germană despre buldozere aflate la faţa locului.

Relatările CBS au indicat că porţiuni mari ale fuselajului aeronavei doborâte au fost îndepărtate de la locul tragediei, ceea ce este oricum dificil de explicat, întrucât a sabotat complet ancheta.

Ambasadorul Iranului în Regatul Unit, Hamid Baeidinejad, a negat vineri folosirea buldozerelor care au golit pur şi simplu locul accidentului, cu toate că acestea au fost surprinse de fotografii şi înregistrări video.

Mai mult, presa iraniană a postat fotografii cu obiecte scoase de pe locul accidentului şi aranjate pentru a afirma contrariul.

Regimul a spus iniţial că nu va transmite cutiile negre oficialilor americani sau producătorului american al avionului, Boeing, dar mai târziu a părut să îşi schimbe poziţia şi a indicat că ar putea fi dispus să împartă casetele sau cel puţin datele.