Putin îi sugerează lui Assad să-l invite pe Trump în Siria

Vladimir Putin (Peter Muhly – WPA Pool/Getty Images)
Andrei Popescu
09.01.2020

Un videoclip difuzat la televiziunea rusă în care este prezentat un dialog între Assad şi Putin în timpul vizitei acestuia din urmă în Damasc, săptămâna trecută, a devenit viral.

Conform publicaţiei The Hill "Într-un videoclip al conversaţiei dintre Assad şi Putin la Biserica Ortodoxă a Fecioarei Maria din Damasc, Assad menţionează convertirea apostolului Pavel la creştinism după o viziune avută la poarta Damascului."

Cei doi lideri stăteau alături de patriarhul creştin ortodox, care prezidează cei două milioane de creştini din Siria într-o faimoasă catedrală - despre care se crede că este locul convertirii apostolului Pavel.

Assad, în glumă, spune că vizitarea site-ului biblic antic l-ar face pe Trump o persoană mai bună, sugerând o experienţă de conversie asemănătoare cu cea a lui Pavel:

„Dacă Trump va ajunge pe acest drum, va deveni un om bun”.

Dialogul în glumă dintre cei doi lideri continuă, Putin răspunzând cu un zâmbet: "Se va schimba în bine ... Invită-l!" conform unei traduceri.

- O să o fac, spuse Assad. Putin afirmă apoi: „Voi transmite invitaţia chiar eu!” - în timp ce cei doi continuă să râdă, episcopul încă zâmbind.

Putin a făcut o vizită neanunţată pe 7 ianuarie, de Crăciunul ortodox rus, imediat după uciderea, într-un raid cu drone, a generalului Qassem Soleimani de către americani.

Putin a participat la o şedinţă militară la nivel înalt cu Assad şi cu miniştrii apărării celor două ţări, la un sediu din capitala Siriei, şi a vizitat de asemenea părţi ale oraşului şi situri şi biserici istorice.

Având în vedere că materialul video a fost publicat la televiziunea de stat Rossiya-1 săptămâna aceasta, este clar că Kremlinul a ambalat-o eventual ca un fel de mesaj sau pentru a sugera că Putin şi Assad sunt deschişi pentru o astfel de întâlnire.

Vizita lui Putin la catedrala creştină ortodoxă din Damasc, sediul Patriarhului Antiohiei, este infuzată de simbolism, dat fiind că Moscova a considerat Siria drept „protectorul” minorităţii considerabile a creştinilor din regiune, cu toate că deseori sunt supuşi încălcării drepturilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor