Protestele din Iran intră în cea de-a treia zi. Apar violenţele împotriva protestatarilor
alte articole
Protestatarii au ieşit a treia zi în stradă în Iran, luni, exprimând indignare faţă de autorităţile care au admis vinovăţia pentru doborârea unui avion ucrainean de pasageri.
Avionul a fost doborât de o unitate a Gărzilor Revoluţionare, iar motivul a fost ascuns două zile de autorităţi, inclusiv prin ştergerea urmelor tragediei cu buldozerul.
Videoclipurile din interiorul Iranului au arătat poliţia şi protestatarii revoltaţi luni pe stradă, după două zile de manifestaţii anti-guvernamentale violente. Imaginile protestelor anterioare au arătat sloganuri scandate împotriva liderului suprem, cu bălţi de sânge pe străzi şi focuri de armă în aer.
Autorităţile au negat faptul că poliţia a deschis focul, iar preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter „Nu ucideţi protestatarii”.
Demonstraţiile din Iran împotriva conducătorilor Iranului sunt cea mai recentă evoluţie a crizei dintre SUA şi Iran de la revoluţia iraniană din 1979.
Videoclipurile postate duminică târziu au arătat focuri de armă în apropierea protestelor din Piaţa Azadi din Teheran. Răniţii erau transportaţi şi personalul de securitate putea fi văzut alergând şi fiind înarmaţi cu arme de război. În alte postări se vedea cum poliţia a lovit protestatarii cu bastoanele, în timp ce oamenii din apropiere strigau „Nu-i bate!”.
„Moarte dictatorului”, materialele care circulă pe social media i-au înfăţişat pe protestatari strigând sloganuri împotriva liderului suprem Ayatollahul Ali Khamenei şi a sistemului de guvernare clericală.
„Ne-au ucis elitele şi le-au înlocuit cu clerici”, au scandat luni manifestanţii la un protest în afara universităţii din Teheran, o referire aparentă la studenţii iranieni care se întorceau la studii în Canada, care au fost printre cei ucişi în zbor.
În ciuda durităţii tradiţionale a forţelor de ordine iraniene, autorităţile din Teheran au afirmat că nu folosesc violenţa împotriva protestatarilor. „La proteste, poliţia sigur nu a tras deoarece poliţiştilor din Capitală li s-a dat ordinul să se abţină”, a declarat Hossein Rahimi, şeful poliţiei din Teheran, într-o declaraţie transmisă de site-ul difuzorului de stat.
Autorităţile iraniene au ucis sute de protestatari în noiembrie în ce pare a fi cea mai sângeroasă represiune a protestelor anti-guvernamentale de la revoluţia din 1979.
În Irak şi Liban, guverne care se află tot mai mult pe orbita Iranului, au avut loc de asemenea de manifestaţii masive împotriva guvernelor, luni.
Trump a scris duminică pe Twitter că unul dintre consilierii săi pentru securitate naţională - Robert O'Brien - „a sugerat astăzi că sancţiunile şi protestele au sufocat Iranul "şi îl vor forţa să negocieze".
„De fapt, nu îmi pasă dacă negociază. Treaba lor, dar fără arme nucleare şi nu ucideţi protestatarii”, a scris el, repetând mesajele din postările anterioare pe Twetter.
Purtătorul de cuvânt al guvernului iranian a respins comentariile lui Trump, afirmând că iranienii au avut de suferit din cauza acţiunilor sale şi că vor aminti că a ordonat uciderea cu ajutorul unui atac cu drone a generalului Qassem Soleimani.
Iranul a spus în repetate rânduri că nu va negocia atâta timp cât vor fi aplicate sancţiuni americane şi a negat că încearcă să obţină arme nucleare.