Irakienii protestează, guvernul răspunde cu gloanţe
alte articole
Zeci de protestatari irakieni au fost răniţi, luni, în Bagdad şi în alte oraşe, în confruntări cu forţele de securitate care încercau să cureţe drumurile blocate, au declarat surse medicale, în timp ce tulburările antiguvernamentale s-au reluat după o linişte de câteva săptămâni.
Reuters citează martori care au declarat că duminică noapte în Piaţa Tayaran din Bagdad, protestatarii au aruncat coctailuri Molotov şi pietre către forţele de poliţie, care au răspuns cu gaze lacrimogene şi grenade de dispersare.
Separat, în sudul Irakului, sute de protestatari au ars cauciucuri şi au blocat drumurile principale din mai multe oraşe, inclusiv Nassiriya, Kerbala şi Amara. Ei sunt de părere că premierul Adel Abdul Mahdi nu şi-a îndeplinit promisiunile, inclusiv numirea unui nou guvern acceptabil irakienilor.
Poliţia din Bagdad a declarat că forţele sale au redeschis cu succes toate drumurile care au fost închise de „adunări violente”.
Protestele în masă au tulburat Irakul de la 1 octombrie, majoritatea tinerilor protestatari cerând revizuirea sistemului politic pe care îl consideră profund corupt şi vinovat pentru sărăcia care domneşte în Irak. Deseori, protestele s-au îndreptat şi impotriva apropierii tot mai evidente a guvernului de la Baghdad de Iran. Peste 450 de oameni au fost ucişi în numeroase runde de manifestaţii, uneori de către trăgători neidentificaţi.
Tensiunile au scăzut în intensitate, însă protestele au fost reluate săptămâna trecută, deoarece manifestanţii au încercat să menţină ritmul, după ce atenţia s-a îndreptat către ameninţarea generată de un conflict dintre SUA şi Iran, în urma uciderii de către Washington a generalului Qassem Soleimani, arhitectul atragerii Irakului în sfera de influenţă iraniană.
Uciderea lui Soleimani, la care Teheran a răspuns cu un atac cu rachete balistice asupra a două baze militare irakiene, a evidenţiat influenţa unor puteri străine în Irak, în special Iran şi Statele Unite.
Imediat după uciderea lui Soleimani, parlamentul irakian a votat o rezoluţie care cere expulzarea trupelor americane din Irak. SUA, care menţine numeroase baze în Irak, a răspuns spunând că nu se retrage decât dacă guvernul de la Baghdad va plăti compensaţii pentru construirea de baze şi aeroporturi şi a ameninţat cu măsuri financiare.