Zeci de mii de persoane protestează în Iran - cer demisia liderilor. Ambasadorul britanic reţinut [rapoarte]

În mod execepţional, agenţii semi-oficiale de presă din Iran publică ştiri despre protestele generate de minciunile autorităţilor.
Proteste zguduie Iranul după admiterea, de către autorităţi, a doborării avionului ucrainean de pasageri lângă aeroportul din Teheran
Proteste zguduie Iranul după admiterea, de către autorităţi, a doborării avionului ucrainean de pasageri lângă aeroportul din Teheran (Getty Images)

Protestele în masă au izbucnit din nou în Iran la sfârşitul unei săptămâni haotice, pe fondul admiterii, sâmbătă, a responsabilităţii pentru doborârea avionului de pasageri ucrainean lângă aeroportul din Teheran.

Admiterea doborârii avionului cu o rachetă Tor, de către forţe ale Gărzilor Revoluţionare survine după mai multe zile în care oficialii iranieni susţineau că o asemenea posibilitate este propagandă americană şi după ce, în ziua tragediei, Teheranul a ordonat curăţarea locului accidentului cu buldozerele înaintea sosirii anchetatorilor străini, pentru a şterge urmele.

Potrivit rapoartelor, ambasadorul britanic la Teheran, Rob Macaire, a fost arestat la scurt timp după ce a fotografiat protestele. Oficiali iranieni susţin că a ajutat la „organizarea” şi la incitarea protestelor, potrivit agenţiei semi-oficiale Tasnim.

Macaire a fost prezent în timpul protestelor de sâmbătă în faţa Universităţii Amir Kabir din Teheran, unde a fost arestat, se arată în raportul lui Tasnim.

Deşi se presupune că a fost deja eliberat, este posibil ca incidentul să stârnească un scandal diplomatic major între Marea Britanie şi Iran, având în vedere că o asemenea evoluţie ar contravine convenţiei de la Geneva.

În primele proteste majore după uciderea de către drone americane a generalului Qassem Soleimani, şeful Forţei Quds, manifestări conduse de studenţi au izbucnit în faţa universităţii Amir Kabir din Teheran, solicitând ca liderii Iranului, inclusiv ayatollahul Khamenei, să renunţe să mai ascundă adevărul iniţial despre doborârea zborului companiei aeriene.

"Comandantul-şef [Khamenei] demisia!" scandau protestatarii în videoclipuri postate pe Twitter sâmbătă.

La jumătatea lunii noiembrie, zeci de mii de protestatari au ieşit în stradă în Iran, pentru a protesta faţă de majorarea preţurilor la combustibil.

Protestele au fost înăbuşite violent de forţele guvernamentale, care au blocat internetul câteva zile pentru a împiedica scurgerea filmărilor cu crimele comise de autorităţi. Cel puţin 100 de persoane au fost omorâte, potrivit agenţiilor de presă.

În mod excepţional, presa de stat iraniană a recunoscut existenţa protestelor anti-guvernamentale alimentate de ştirea că Gărzile Revoluţionare din Iran au fost cele care au doborât avionul de pasageri şi nu a fost o „defecţiune mecanică”, aşa cum s-a afirmat iniţial.

Un raport regional a citat nemulţumirile unui protestatar iranian după cum urmează:

"Au fost atât de atenţi să nu ucidă niciun american în răzbunarea lor pentru Soleimani. Dar nu au închis aeroportul? Acest lucru arată câtă grijă are acest regim de iranieni".

Opoziţia politică importantă a Iranului din exil s-a referit la evenimentele dramatice din această săptămână. Prinţul exilat al Coroanei Persane, Reza Pahlavi, a emis sâmbătă o declaraţie spunând: „Aceasta nu este eroare umană. Aceasta este o crimă împotriva umanităţii”.

El a adăugat în declaraţia de pe Twitter: "Cel care şi-a împuternicit în mod iresponsabil tâlharii să tragă după dorinţă, în nevinovaţi, poartă întreaga responsabilitate. Este suficient. Khamenei şi regimul său trebuie să plece."

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a adresat existenţa protestelor, arătând că sunt un semn că poporul iranian „s-a săturat de minciunile, corupţia, ineptitudinea şi brutalitatea regimului”.