SUA anunţă noi măsuri împotriva Iranului, după atacurile cu rachete asupra bazelor americane din Irak

Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA
Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA (Getty Images)

Administraţia Trump a anunţat vineri un nou val de sancţiuni asupra Iranului în urma atacurilor cu rachete iraniene asupra unor baze americane din Irak de săptămâna trecută.

Secretarul de stat Mike Pompeo şi secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin au declarat că noile sancţiuni vor viza opt înalţi oficiali iranieni implicaţi în activităţi de „destabilizare” în Orientul Mijlociu, precum şi atacul cu rachete de marţi, care a reprezentat răspunsul iranian pentru uciderea de către SUA a generalului Qassem Soleimani.

Mnuchin a declarat că preşedintele Donald Trump va emite un ordin executiv prin care se vor impune sancţiuni oricui este implicat în sectoarele iranian al textilelor, construcţiilor, producţiei sau mineritului. De asemenea, se vor impune sancţiuni separate împotriva sectoarelor siderurgice.

„Ca urmare a acestor acţiuni, vom tăia miliarde de dolari de sprijin acordat regimului iranian”, a declarat secretarul trezoreriei.

Administraţia a reimpus toate sancţiunile Statelor Unite care fuseseră ridicate în cadrul acordului nuclear din 2015, ceea ce a provocat dificultăţi economice importante Iranului şi a redus exporturile de petrol la niveluri istorice.