Iranul îşi prezintă o nouă unitate subterană dotată cu rachete balistice

Iranul a publicat un material video în care a prezentat o a doua unitate subterană în care sunt depozitate rachete balistice cu rază lungă de acţiune. SUA şi aliaţii săi vestici au declarat că testarea din luna octombrie a unei rachete balistice iraniene a reprezentat o încălcare a rezoluţiilor ONU.
Racheta balistică iraniană de rază lungă Emad. (Captură Foto)
Andrei Popescu
06.01.2016

În materialul video de un minut, difuzat la televiziunea de stat, preşedintele Parlamentului iranian Ali Larijani, în compania Gărzilor Revoluţionare, a făcut turul unei noi unităţi subterane în care se aflau rachete balistice cu rază lungă de acţiune Emad, a relatat marţi agenţia de ştiri Tasnim, cunoscută ca fiind apropiată de Gărzile Revoluţionare Iraniene.

SUA şi aliaţii săi occidentali au declarat că testarea de către Teheran în octombrie 2015 a unei rachete balistice Emad a reprezentat o încălcare a rezoluţiei 1929 a Consiliului de Securitate al ONU, din moment ce racheta putea să fie folosită pentru a transporta un focos nuclear.

Ca răspuns, Trezoreria SUA a declarat că ia în considerare aplicarea de sancţiuni suplimentare asupra programului iranian de rachete. Dar administraţia preşedintelui Barack Obama a amânat aplicarea sancţiunilor în faţa ameninţărilor venite din partea Iranului că o astfel de măsură ar putea afecta acordul nuclear.

Dezvăluirea publică a unităţii subterane reprezintă o provocare majoră pentru SUA şi aliaţii săi europeni deoarece se apropie “ziua implementării” unui controversat acord nuclear semnat în iulie 2015 între Iran şi marile puteri.

Iranul a respectat în mare parte acordul nuclear, în baza căruia a acceptat să îşi demonteze programul nuclear şi să îl supună monitorizării în schimbul suspendării sancţiunilor legate de acest program, susţine Deutsche Welle.

Rezoluţia ONU care autorizează acordul nuclear interzice de asemenea Iranului să testeze rachete balistice până la intrarea în vigoare a acordului – posibil la începutul acestei luni. De asemenea, rezoluţia cere Iranului ca timp de 8 ani după intrarea în vigoare a acordului nuclear să nu desfăşoare activităţi “specializate” în livrarea de focoase nucleare.

Totuşi, Iranul susţine că rachetele sale balistice sunt arme convenţionale şi că nu sunt “proiectate” pentru a transporta focoase nucleare, chiar dacă ar fi “capabile de acest lucru”. Teheranul mai susţine că, din moment ce nu urmăreşte să obţină arme nucleare şi renunţă la programul său nuclear, rezoluţiile ONU nu se aplică asupra rachetelor sale balistice.

Un raport al experţilor ONU, cerut de SUA, Franţa, Germania şi Marea Britanie, a descoperit că testarea rachetei iraniene în luna octombrie a reprezentat o încălcare a rezoluţiei ONU.

Prezentarea publică a noului centru subteran are loc, de asemenea, în mijlocul unor ostilităţi tot mai adânci între Arabia Saudită şi Iran. Tensiunile au fost declanşate după ce Regatul saudit a executat un proeminent cleric şiit şi alte 46 de persoane.

Execuţia de sâmbătă a clericului Nimr al-Nimr a declanşat un lanţ de evenimente, inclusiv ruperea relaţiilor diplomatice între Iran, pe de o parte, şi Arabia Saudită, Bahrain, Sudan şi Kuweit, pe de altă parte, după ce ambasada saudită din Teheran şi consulatul saudit din Mashhad au fost atacate de manifestanţi iranieni furioşi pe executarea clericului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor