SUA: Discuţiile privind Siria vor continua în ciuda tensiunilor saudito-iraniene

SUA susţine că întâlnirile dintre guvernul sirian şi opoziţia rebelă, plănuite pentru această lună, vor continua în ciuda amplificării tensiunilor dintre Arabia Saudită şi Iran.
O zonă a oraşului sirian nord-estic Deir Ezzor.
O zonă a oraşului sirian nord-estic Deir Ezzor. (Captură Foto)

“Încă sperăm şi ne aşteptăm ca discuţiile dintre grupurile de opoziţie şi regim să aibă loc în această lună”, a declarat luni John Kirby, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, când a fost întrebat în legătură cu efectele tensiunilor saudito-iraniene asupra eforturilor de rezolvare a crizei din Siria.

În 26 decembrie 2015, ONU a anunţat că este planificat să se desfăşoare negocieri între guvernul sirian şi opoziţie la Geneva, în 25 ianuarie, cu scopul de a pune capăt conflictului sângeros din ţara arabă.

Biroul delegatului special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a susţinut într-o declaraţie că acesta şi-a intensificat eforturile pentru a se asigura că discuţiile vor avea loc la data planificată.

Declaraţia a fost publicată după ce ministrul sirian de Externe Walid al-Muallem a susţinut că Damascul este pregătit “să participe la dialogul siriano-sirian din Geneva fără nicio interferenţă străină”. El a făcut aceste remarci în Beijing în 24 decembrie.

Kirby a declarat luni că Arabia Saudită este un partener cheie, adăugând că aceasta joacă un rol foarte important în soluţionarea războiului civil sirian.

În plus, Kirby a mai precizat că Washingtonul doreşte ca Iranul şi Arabia Saudită să îşi rezolve tensiunile bilaterale – tensiuni declanşate de decizia saudiţilor de a-l executa sâmbătă pe proeminentul cleric şiit Nimr al-Nimr.

Duminică, ministrul saudit de Externe a anunţat că Regatul rupe relaţiile diplomatice cu Iranul, după ce manifestanţii iranieni au atacat ambasada saudită din Teheran şi un consulat saudit din oraşul nord-estic Mashhad.