Iranul irită SUA lansând rachete în apropierea portavionului USS Truman

SUA a acuzat Iranul că a lansat săptămâna trecută mai multe rachete în apropierea unui portavion american şi a altor nave de luptă. Un oficial american a declarat că a fost o acţiune nesigură, în condiţiile în care Iranul şi-a anunţat testele cu prea puţin timp înaintea desfăşurării lor.
Portavionul american USS Harry S. Truman (CVN 75).
Portavionul american USS Harry S. Truman (CVN 75). (wikipedia.org)

Navele Gărzilor Revoluţionare ale Iranului au lansat rachete în 26 decembrie, în Strâmtoarea Hormuz, în apropierea navelor de luptă ale coaliţiei implicate în susţinerea loviturilor aeriene împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Siria şi Irak, a susţinut miercuri un purtător de cuvânt al armatei americane.

“Aceste acţiuni au fost foarte provocatoare, nesigure şi neprofesioniste şi pun sub semnul întrebării angajamentul Iranului pentru securitatea unei căi navigabile vitale pentru comerţul internaţional”, a declarat comandantul Kyle Raines, un purtător de cuvânt al Comandamentului Central american.

Acesta a precizat că testul de rachete a avut loc în timp ce portavionul USS Harry S. Truman, distrugătorul USS Bulkeley, o fregată franceză şi mai multe nave comerciale se aflau în apropiere.

Navele de luptă ale Gărzilor Revoluţionare “au anunţat testul cu doar 23 de minute în avans”, a susţinut Raines, conform Deutsche Welle.

El a menţionat că testul a fost o excepţie de la acţiunile în mod normal profesionale, sigure şi de rutină între forţele iraniene şi Marina SUA, adăugând că mişcarea iranienilor a periclitat “libertatea de navigaţie şi siguranţa maritimă.”

În imediata apropiere

Un raport al NBC a susţinut că una dintre rachetele iraniene s-a apropiat la 1.500 metri de portavionul USS Truman în timp ce a traversat strâmtoarea. NBC a citat un oficial al armatei americane afirmând că rachetele au fost neghidate şi lansate de pe navele de atac mici şi rapide ale Gărzilor Revoluţionare.

Mass media iraniană nu a raportat imediat asupra incidentului, care are loc în mijlocul unei ameliorări uşoare a relaţiilor SUA-Iran după semnarea unui controversat acord nuclear în luna iulie a acestui an între Teheran şi marile puteri, acord care prevede ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse asupra Iranului în schimbul unei restricţionări semnificative a programului său nuclear. Totuşi criticii acordului susţin că acesta nu va opri Iranul să obţină arme nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe