Iranul alege ambasador ONU un om implicat în „capturarea” Ambasadei SUA din Teheran

Statele Unite şi-au manifestat indignarea faţă de decizia Iranul de a-l numi pe postul de ambasador ONU pe Hamid Abutalebi, un om care are legături cu criza ostaticilor de la ambasada SUA din Teheran, din 1979
Unul dintre ostatecii luaţi de la Ambasada SUA din Teheran (Captură youtube)
Andrei Pricopie
03.04.2014

Statele Unite şi-au manifestat indignarea faţă de decizia Iranului de a-l numi pe postul de ambasador ONU pe Hamid Abutalebi, un om care are legături cu criza ostaticilor de la ambasada SUA din Teheran, din 1979.

Decizia Iranului de a numi un membru al grupului din spatele luării de ostatici din 1979, la ambasada SUA din Teheran pe postul de ambasador la Naţiunilor Unite a înfuriat Congresul american, care a răspuns prin propunerea unui legi ce interzice acordarea de vize teroriştilor.

Administraţia preşedintelui iranian, Hassan Rouhani, a depus o cerere de viză SUA pentru Abutalebi, care este în general considerat moderat şi reformist. Cu toate acestea Abutalebi a fost la un moment dat membru al grupului Studenţilor care Urmează Linia Imamului (Students Following the Imam’s Line), organizaţie care a fost în spatele capturării Ambasadei SUA în noiembrie 1979 şi a participat la luarea celor 52 de americani ca ostateci şi ţinerea lor în captivitate pentru 444 zile.

La scurt timp după ce puterea din Iran a fost câştigată de Revoluţia islamică, în 1979, avându-l ca reprezentant pe Ayatollahul Ali Khamenei, Ambasada SUA din Teheran a fost asediată de tineri studenţi, care au luat 52 de ostatici, pe care i-au ţinut 444 zile în captivitate, fapt ce a dus la întreruperea, în 1980, a relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.

Cel care a rezolvat criza ostaticilor a fost celebrul preşedinte american Ronald Reagan, care a organizat o operaţiune de imediat după ce a ajuns la putere.

Evenimentul luării de ostatici este anual celebrat de radicalii iranieni care aniversează capturarea aşa-numitului "cuib de spioni", afişând pancarte anti-SUA, strigând "Moarte Americii" şi fluturând steaguri pe care scrie „Jos SUA”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor