Iranul alege ambasador ONU un om implicat în „capturarea” Ambasadei SUA din Teheran
alte articole
Statele Unite şi-au manifestat indignarea faţă de decizia Iranului de a-l numi pe postul de ambasador ONU pe Hamid Abutalebi, un om care are legături cu criza ostaticilor de la ambasada SUA din Teheran, din 1979.
Decizia Iranului de a numi un membru al grupului din spatele luării de ostatici din 1979, la ambasada SUA din Teheran pe postul de ambasador la Naţiunilor Unite a înfuriat Congresul american, care a răspuns prin propunerea unui legi ce interzice acordarea de vize teroriştilor.
Administraţia preşedintelui iranian, Hassan Rouhani, a depus o cerere de viză SUA pentru Abutalebi, care este în general considerat moderat şi reformist. Cu toate acestea Abutalebi a fost la un moment dat membru al grupului Studenţilor care Urmează Linia Imamului (Students Following the Imam’s Line), organizaţie care a fost în spatele capturării Ambasadei SUA în noiembrie 1979 şi a participat la luarea celor 52 de americani ca ostateci şi ţinerea lor în captivitate pentru 444 zile.
La scurt timp după ce puterea din Iran a fost câştigată de Revoluţia islamică, în 1979, avându-l ca reprezentant pe Ayatollahul Ali Khamenei, Ambasada SUA din Teheran a fost asediată de tineri studenţi, care au luat 52 de ostatici, pe care i-au ţinut 444 zile în captivitate, fapt ce a dus la întreruperea, în 1980, a relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.
Cel care a rezolvat criza ostaticilor a fost celebrul preşedinte american Ronald Reagan, care a organizat o operaţiune de imediat după ce a ajuns la putere.
Evenimentul luării de ostatici este anual celebrat de radicalii iranieni care aniversează capturarea aşa-numitului "cuib de spioni", afişând pancarte anti-SUA, strigând "Moarte Americii" şi fluturând steaguri pe care scrie „Jos SUA”.