Preşedintele Iranului începe să elibereze prizonierii din puşcării

Noul preşedinte iranian Hassan Rouhani a declarat joi, la New York, că vrea să elibereze mai mulţi prizonieri în Iran, o măsură care deja a început să fie pusă în aplicare, recent fiind eliberaţi mai mulţi opozanţi, potrivit AFP.
Preşedintele iranian Hassan Rouhani (TIMOTHY CLARY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
27.09.2013

Noul preşedinte iranian Hassan Rouhani a declarat joi, în cadrul Adunării Generale a ONU, că vrea să elibereze mai mulţi prizonieri în Iran, o măsură care deja a început să fie pusă în aplicare, recent fiind eliberaţi mai mulţi opozanţi, potrivit AFP.

”Nu ne place să avem, sau să vedem pe cineva în închisoare. Ne-ar plăcea să avem închisori goale”, a declarat Rouhani, adăugând că ”în ultimele săptămâni, au fost luate măsuri pozitive în acest sens şi sperăm că acestea vor continua”.

Acesta nu a dat însă detalii suplimentare. Conform declaraţiilor specialiştilor în Iran, cei care exercită o influenţă asupra sistemului judiciar sunt conservatorii. Hassan Rouhani a fost ales în luna iunie cu sprijinul unei coaliţii de moderaţi şi reformatori, şi a intrat în funcţie în august.

Până să ajungă Rouhani la Adunarea Generală ONU, la New York, Iranul a eliberat 15 opozanţi politici, jurnalişti şi avocaţi, printre care şi avocata pentru drepturile omului Nasrin Sotoudeh, şi a anunţat, de asemenea, că vor fi eliberate alte 80 de persoane, condamnate după protestele care au urmat după realegerea extrem de contestată a lui Mahmud Ahmadinejad în anul 2009.

Anterior, şi fostul preşedinte reformator Mohammad Khatami a vrut eliberarea tuturor prizonierilor încarceraţi pentru că şi-au exprimat liber opiniile, în special a liderilor de opoziţie Mir Hossein Moussavi şi Mehdi Karoubi, a amintit joi cotidianul reformator Etemad.

Congresmenii şi activiştii americani fac presiuni asupra Iranului să elibereze doi americani şi pe responsabilii minorităţii Bahai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor