Iranul încearcă să-şi liniştească vecinii arabi

(photos.com)
Epoch Times România
02.12.2013

Noul guvern iranian nu pierde timpul: conştient de suspiciunile pe care acordul său nuclear cu marile puteri le-a trezit în rândul monarhiilor arabe vecine, preşedintele Hassan Rohani l-a trimis pe ministrul său de externe, Mohamed Javad Zarif, să le liniştească. Prin vizita de duminică şi luni în Kuweit, Zarif doreşte ca Iranul să deschidă un nou capitol al relaţiilor cu vecinii săi din Golf, informează luni ziarul El Pais.

Zarif îşi va continua turneul în Oman, dar cu ochii îndreptaţi asupra Arabiei Saudite, marele rival regional al ţării sale, aspirând la o vizită a cărei dată încă nu a fost stabilită. 'Soluţionarea acestei chestiuni (tema nucleară) este în interesul tuturor ţărilor din regiune şi nu se face în detrimentul niciuneia dintre ele', a declarat şeful diplomaţiei iraniene.

În cadrul întrevederii cu omologul său kuweitian, şeicul Sabah Al-Khalid Al-Hamad Al-Sabah, el a subliniat că acordul convenit săptămâna trecută la Geneva 'favorizează stabilitatea şi securitatea' regionale. Totuşi, primirea reticentă pe care i-au făcut-o monarhiile din Peninsula Arabică arată că liderii arabi îşi suspectează vecinul din nord după trei decenii de fricţiuni şi o lungă istorie de rivalităţi politice şi ideologice.

Cele şase ţări ale Consiliului de Cooperare al Golfului (Arabia Saudită, Kuweit, Bahrein, Qatar, Emiratele Arabe Unite - EAU - şi Oman) se tem că Iranul încearcă să-şi extindă influenţa şi să încurajeze nemulţumirea minorităţilor şiite. 'Considerăm Arabia Saudită o ţară importantă şi influentă în zonă şi lucrăm pentru o cooperare care să fie în avantajul regiunii', a asigurat Zarif, care a recunoscut totuşi că încă nu are o dată prevăzută pentru deplasarea sa la Riad.

Arabia Saudită, a cărei monarhie s-a proclamat garanta lăcaşurilor sfinte ale Islamului şi este legitimată de o alianţă cu clerul wahabbit, este adepta versiunii retrograde a islamului sunnit. Pentru locuitorii ei şiismul, majoritar în Iran, reprezintă o blasfemie. Guvernanţii saudiţi au făcut totul pentru a frâna influenţa Iranului în lumea arabă şi revendicările minorităţilor şiite din ţară.

În oarecare măsură, celelalte monarhii arabe (toate sunnite cu excepţia Omanului) împărtăşesc aceste obiective. Există totuşi unele nuanţe. Nu întâmplător, turneul şefului diplomaţiei iraniene a început în Kuwait. Aceasta este o ţară cu o treime din populaţie şiită, o bună parte de origine persană şi care are relaţii comerciale şi politice cu Iranul datând de secole.

Omanul, următoarea escală a lui Zarif, a găzduit întâlnirile secrete dintre diplomaţii iranieni şi cei americani care au permis obţinerea acordului-cadru pentru a pune capăt suspiciunilor care planează asupra programului nuclear iranian.

Un caz aparte este cel al Emiratelor Arabe Unite, cu care Teheranul împarte o lungă istorie de contacte comerciale, mai ales cu Dubaiul, unde locuiesc 400.000 de iranieni, şi un delicat conflict teritorial - suveranitatea asupra insulelor Abu Musa, Tonb Mayor şi Tonb Menor, ocupate în prezent de Iran.

Ministrul de externe al EAU, şeicul Abdullah, a făcut săptămâna trecută o vizită la Teheran, prima a unui reprezentant arab după acordul nuclear, în cadrul căreia şi-a exprimat dorinţa înfiinţării 'unui comitet economic mixt', pentru 'a intensifica relaţiile în toate domeniile, mai ales în sectorul privat'. În prezent, a promis Zarif, Iranul este dispus să vorbească despre Abu Musa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor