Putin: "Rusia va răspunde tuturor provocărilor”

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a prezentat, joi, într-un discurs desfăşurat în faţa ambelor camere din Parlament dispoziţia Rusiei privind cursa înarmării militare, făcând o precizare directă la scutul antirachetă (AEGIS) pe care NATO îl va construi în Europa.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (KAREN MINASYAN / AFP / Getty Images)
P. P.
12.12.2013

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a prezentat, joi, într-un discurs desfăşurat în faţa ambelor camere din Parlament dispoziţia Rusiei privind cursa înarmării militare, făcând o precizare directă la scutul antirachetă (AEGIS) pe care NATO îl va construi în Europa.

Putin susţine că superioritatea militară a Rusiei nu va putea fi depăşită de nici un alt stat, ţara sa fiind dispusă să nu permită ”nimănui” un avantaj atât politic cât şi tehnologic în acest sens.

"Nimeni nu ar trebui să aibă iluzii cu privire la posibilitatea de a obţine superioritatea militară asupra Rusiei. Nu vom permite niciodată aşa ceva. Rusia va răspunde tuturor provocărilor - şi politice, şi tehnologice", a anunţat Putin.

Şeful de stat a mai adăugat că Rusia nu aspiră la poziţia de autoritate locală ce le-o conferă puterea militară ci doar că ruşii au fost mereu mândri de patria lor.

"Noi ne-am mândrit întotdeauna cu ţara noastră, însă nu aspirăm la statutul de superputere, care este înţeles ca o revendicare a hegemoniei globale sau regionale", a adăugat acesta.

Putin a mai declarat joi că planurile puterilor militare străine de a dezvolta arme de mare precizie pentru a utiliza sistemul de rachete teleghidate vor ameninţa înţelegerile care asigură echilibrul global, afirmând că Rusia se teme că planul american de a utiliza sistemul antirachetă în Europa de Est este defensiv doar ca denumire - şi l-a descris ca având un potenţial ofensiv strategic.

Relaţiile dintre Moscova şi Washington sunt marcate de o serie de tensiuni legate de sistemul american de apărare antirachetă în Europa, despre care SUA susţin că are drept scop contracararea ameninţărilor venite din partea Coreii de Nord şi Iranului, în timp ce Rusia consideră acest proiect ca fiind o încercare de a submina securitatea sa naţională.

Tensiunile dintre Moscova şi Washington au luat amploare după începerea construcţiilor la baza militară de la Deveselu, judeţul Olt, ce va fi parte din programul AEGIS iniţiat de NATO în Europa. Scutul ce are ca scop contracarea ameninţărilor atacurilor cu rachete nucleare şi declarat, are un caracter total defensiv.

Baza de la Deveselu, Judeţul Olt, este o parte importantă a scutului american care apără partea estică a Europei, fiind dotată cu interceptori anti-rachetă şi împreună cu Turcia, Polonia, Marea Britanie, precum şi o navă de război americană dotată atât cu radar dar şi cu rachete de interceptare vor forma scutul anti-rachetă AEGIS.

În urma acordului internaţional semnat la Geneva din luna noiembrie privind programul nuclear al Iranului, seful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat că noul tratat elimină nevoia unui scut antirachetă în Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor