Iordache sfidează Strada ca nimeni altul: În Piaţă e derută totală. Să şi citească înainte de a protesta

Fostul ministru Florin Iordache, artizanul controversatelor "ordonanţe-elefant" care au scos peste jumătate de milion de români în stradă, se remarcă din nou printr-o serie de declaraţii controversate.
Andrei Pricopie
16.02.2017

alte articole

Florin Iordache(PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
16.02.2017

Vehiculând o teorie complet nefundamentată în realitate, fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că abuzul în serviciu era de fapt dezincriminat astfel că a trebuit reglement prin OUG 13 şi că, în prezent, avem "un vid legislativ" aşadar instanţele vor pronunţa hotărâri de achitare pe bandă rulantă. Şi desigur, el nu a făcut decât să pună în concordanţă legislaţia cu unele hotărâri ale Curţii Constituţionale, cei din Stradă fiind complet dezinformaţi pe acest subiect.

"În momentul în care am ajuns la Ministerul Justiţiei am găsit o serie de probleme care trenau. Am venit cu un proiect de ordonanţă care, credem noi, că venea să pună în concordanţă legislaţia română cu deciziile Curţii Constituţionale. (...) Nu-l viza pe dl. Dragnea pentru că oricum nu se aplica dumnealui. În acelaşi timp (abuzul în serviciu - n.r.) trebuie să o reglementăm cumva. Nu se face prin ordonanţă, foarte bine, trebuie făcută în Parlament. Poate viitorul ministru al Justiţiei va iniţia un alt demers. Dar repet, trebuie făcută. De fapt, aici e problema. La acest moment e dezincriminat. Aţi văzut şi dvs. datorită faptului că există un vid legislativ, şi la Alba Iulia, şi la Cluj şi la Craiova, şi vor veni în cascadă, foarte multe instanţe, vor începe să dea hotărâri pe bandă şi să constate că există un vid de legislaţie", a declarat Iordache.

Fostul ministru al Justiţiei susţine că, din păcate, tot ceea ce a comunicat şi toate argumentele tehnice, de ce s-a impus OUG 13, nu au fost ascultate, sau nu s-a dorit a fi ascultate.

"Chiar eu personal le spuneam la colegi, am fost în Piaţă după ce am dat OUG 14 care abroga OUG 13 şi acolo era derută totală – de la tineri care ziceau că e cool că venim în Piaţă, de la oameni care spuneau că s-a dat o lege a graţierii şi că sunt deja 5.000 de oameni care au ieşit, la oameni care spuneau că am dat legi pentru nu ştiu cine şi aşa mai departe. Deci nici nu s-a dorit să se cunoască legislaţia, nici nu s-au uitat pe argumente, pur şi simplu s-a mers mai departe în ignorarea legii. În acelaşi timp, vreau să vă spun că legea se face în Parlament, deci există consultare, va fi consultare, dar cei care trebuie să decidă sunt Legislativul şi prin delegare Guvernul", a precizat Ioradache.

Sfat pentru studenţi: "să şi citească înainte de a protesta"

"Guvernul Grindeanu a făcut foarte multe lucruri bune. Nu spune nimeni nici de bursele pe care le-am dat studenţilor şi de bursele gratuite şi de faptul că pot circula gratuit pe calea ferată. Vin şi protestează. Foarte bine, dar am rugămintea la dumnealor să şi citească înainte de a protesta. Adică nu am o problemă să mă critice cineva, dar să mă critice cu argumente.

Pretextul a fost OUG 13. Iată, avem OUG 14 care abrogă OUG 13 şi, cu toate acestea, Strada cere în continuare, ce? Demisia. Păi după o lună de zile în care avem susţinere în Parlament, am venit cu nişte măsuri corecte şi se cere în continuare demisia şi românii sunt polarizaţi. Eu nu cred că este cea mai bună soluţie.

Eu voi susţine în continuare ca în Parlament, orice fel de iniţiativă, cine are ceva de spus să vină să spună, să modificăm şi cine are de proetstat, foarte bine să protesteze, dar cu rugămintea să fie mai bine informaţi pentru că eu personal am constatat că mulţi dintre cei care au mers în Piaţă nu s-au informat corect asupra a ceea ce s-a întâmplat."

Dragnea şi Partidul nu ştiau nimic

"Eu am avut susţinere totală, dar datorită faptului că s-a inoculat ideea că, de fapt, OUG 13 poate duce la căderea Guvernului, eu personal mi-am asumat, pentru că cele două proiecte şi cele două idei au fost ale mele. Mi-am asumat, am făcut un pas în spate. (...) Deci cu domnul Dragnea, vis-a-vis de ordonanţe, sau vis-a-vis de poziţia din Guvern nu am discutat, ca să lămurim. Deci Partidul nu a avut nicio treabă în chestiunea asta. Singurele discuţii au fost cu domnul Grindeanu pentru că până la urmă erau discuţii colegiale şi dumnealui a ştiut, a cunoscut cuprinsul OUG fără îndoială. Tot Guvernul era de acord cu cuprinsul OUG.

Probleme au apărut datorită presiunii publice, datorită faptului că a existat acea tensiune în Piaţă că, vezi doamne, nu ştiu ce rezolvă această OUG. Din necunoaştere şi datorită faptului că nimeni nu a citit şi că toată lumea contesta fără să se uite pe argumentaţia OUG şi... eu sunt de acord să mă critice, dar înainte de a mă critica putem discuta pe argumente. (...) Şi datorită presiunii publice că Guvernul nu ştiu ce vrea să facă, mi-am asumat şi mi-am dat demisia.

În Guvern a existat unanimitate. După ce eu am prezentat nu au existat discuţii pe ordonanţă. Atunci când s-a discutat, nimeni nu a fost împotrivă. În şedinţele de Guvern fiecare ministru primeşte o anumită documentaţie şi fiecare, dacă are de făcut discuţii, completări, observaţii, au anumite puncte de vedere. Dar acolo stenograma e publică. La intervenţia prim-ministrului eu am prezentat ce noutăţi vin, ce reglementează şi nimeni din membrii Cabinetului nu a avut niciun comentariu. Se trezeşte acum domnul Jianu să-şi aducă aminte că n-a citit. E vina dumnealui că n-a citit sau n-a fost atent".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor