Danileţ, pus pe demontat manipulări: Multă agitaţie cu hotărârea de la Alba, pe abuz în serviciu

O decizie a Curţii de Apel Alba a stârnit mare vâlvă pe unele canale de televiziune, fiind alimentată teoria că abuzul în serviciu a fost dezincriminat practic de anul trecut de CCR, context în care urgenţa controversatei OUG 13 era pe deplin justificată. "Dezinformare în masă", acuză Cristi Danileţ, care a venit cu explicaţii pe marginea subiectului.
Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a decis să demonteze "manipularea" şi "dezinformarea în masă" pe marginea deciziei luate de Curtea de Apel Alba Iulia în cazul fostului secretar general al Consiliului Judeţean Hunedoara, Dan Daniel.

Judecătorul a explicat succint care e situaţia reală într-un articol publicat marţi pe site-ul personal, intitulat "Abuzul prin încălcare de HG nu mai este infracţiune":

"Ieri a fost pronunţată o decizie a Curţii de Apel Alba-Iulia. Inculpatul fusese condamnat definitiv în aprilie 2016 pentru abuz în serviciu comis cu prilejul organizării unui concurs, normele cu privire la acesta fiind prevăzute într-o hotărâre de guvern, după cum reiese din comunicatul DNA.

În iulie 2016 a apărut decizia 405/2016 a CCR care spune că nu orice încălcare de atribuţii poate duce la sancţionare pentru abuz în serviciu, ci numai a celor prevăzute într-o lege, ordonanţă a Guvernului sau ordonanţă de urgenţă a Guvernului. Împotriva acestei condamnări, după apariţia deciziei CCR, a fost exercitată o contestaţie la executare care a fost admisă pe considerentul că este vorba de încălcări ale atribuţiilor prevăzute într-o hotărâre de Guvern, care din iulie 2016 nu mai constituie infracţiune.

Aşadar, chiar dacă Parlamentul/Guvernul încă nu a clarificat textul de lege ce incriminează abuzul în serviciu, magistraţii sunt obligaţi să aplice la actuala reglementare interpretarea dată de Curtea Constituţională, nicidecum să considere că nu mai există în cod infracţiunea de abuz în serviciu. Asta am mai arătat acum câteva zile.

Precizez că apariţia OUG 13 nu are nicio incidenţă în speţa de mai sus. Aşa cum am comentat la data apariţiei acesteia, Guvernul invocase pretextul existenţei deciziei CCR nu doar pentru a clarifica textul în sensul cerut de CCR, ci şi pentru a dezincrimina faptele de abuz în serviciu cu prejudiciu sub 200.000 lei, pentru a reduce la jumătate sancţiunile pentru abuzul în serviciu indiferent de prejudiciul produs şi pentru a exclude de la răspundere penală pe cei ce au comis abuz în serviciu prin adoptare de acte normative de orice fel."